logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Arkeolojik Alan Yönetimi

Soru 1:

ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi), Venedik Tüzüğü’nü tamamlamak üzere, tarihi kentler ve alanlara ilişkin bir uluslararası tüzük hazırlamayı gerekli görerek 1987 yılında hangi tüzüğü yayımlanmıştır?

Soru 2:

Bir kültür varlığına ilişkin ilk bilimsel çalışma kimler tarafından yapılmaktadır?

Soru 3:

Arkeolojik alanların bulunduğu fiziksel çevreler nelerdir ? ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi antik eserlerin korunmasıyla ilgili Türkiye’de alınmış ilk düzenlemedir?

Soru 5:

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan varlıkların Taraf Devletler tarafından kaç yılda bir yeniden incelenmesi ve güncellenerek sunulması teşvik edilmektedir?

Soru 6:

Türkiye’deki Arkeolojik eserleri Dünya Kültür Mirası olarak belirli kriterlere göre değerlendiren Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun kısa adı nedir?

Soru 7:

Genel hatları ile ülkenin kültür varlıklarının belirlenmesi, korunması, gerekiyorsa yeni işlevlere uyarlanması, özetle kültürel değerlerin bir araya gelerek oluşturdukları ve "sit" olarak tanımladığımız koruma alanlarının yaşamını biçimlendiren kavram olarak tanımlanan kavram aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Bakırın ilk kez üretilip, kullanıldığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Arkeolojik ve Doğal Sit Alanlarına örnektir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi taslak yönetim planının tartışılması, fikir alınmasına yönelik görüşmeler sürecinde yapılan çalışmalar arasında yer almaz?

Soru 11:

Taşınmaz Kültür Varlığı tanımını aşağıdaki seçeneklerden hangisi en iyi tanımlamaktadır?

Soru 12:

1986’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti hangi şehirdedir?

Soru 13:

Arkeolojik miras alanının düzenlenmesine ilişkin Avrupa çapındaki ilk geniş kapsamlı sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Arkeolojik Alan Yönetimi planın başarılı ve uygulanabilir olması için en önemli nitelik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

“….. ………. kentsel arkeolojik alanların yönetimi; amaç, takvim, bütçelerin kontrolü; yeni keşfedilen alanların modern kent yaşamı ile bütünleştirilmesi, sürdürülebilir kültürel miras turizmini teşvik olmak üzere dört temel konuyu esas almaktadır.” Boşluğa hangi kavramlar getirilmelidir?

Soru 16:

Yapının rölövesinde ilk adım nedir?

Soru 17:

“…. …. ….. ……., çok eski dönemlerden itibaren farklı dönemlere ait, farklı toplumlara ait fiziksel kalıntı ve izlerin yatayda, düşeyde veya farklı açılarda bir arada bulundukları görülmektedir” Boşluğa hangi kavramlar gelmelidir?

Soru 18:

Arkeolojik miras alanının düzenlenmesine ilişkin Avrupa çapında ilk geniş kapsamlı sözleşme hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Alan Yönetiminin kapsamları arasındadır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 1978 yılından itibaren geliştirilen Dünya Mirası Sözleşmesinin Uygulanmasına Yönelik İşlevsel İlkeler Uygulama Rehberinin p.111 başlığının altında toplanan ilkeleri arasında yer almaz?