logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anadolu Arkeolojisi

Soru 1:

Didyma’daki Apollon rahipleri nasıl adlandırılır?

Soru 2:

Bithynia’nın bilinen ilk kralı aşağıdakileden hangisidir?

Soru 3:

I. Ptolemaios krallığı II. Seleukos krallığı III. Pergamon krallığı IV. Galatlar V. Bithynia krallığı Yukarıdakilerden hangileri Helenistik dönemde Anadolu’yu yönetmiş krallıklardandır?

Soru 4:

Neolitik dönem neye göre ikiye ayrılır?

Soru 5:

"Doğu Akdeniz’de yer alan verimli Çukurova’nın en iyi tabakalanma veren yerleşme .......................... yerleşmesidir. Özellikle İlk Tunç Çağı içinde Akdeniz’e çok yakın konumda olasılıkla bir liman kenti de olan .......................... verimli Çukurova’nın, Toros Dağları madenlerinin Akdeniz ve Ege dünyasına çıkış noktası olarak gözükmektedir. Özellikle İTÇ I-III tabaka bulguları, Anadolu tipi malzeme ile Suriye ve Yakındoğu arasındaki ilişkileri somut biçimde belgelemiştir." cümlesindeki boşluklarda adı yer alan yerleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Perslilerle Atinalılar arasında MÖ 490-479 yılları arasında yapılan savaşların ardından, Ege'deki şehir devletlerinin M.Ö. 478'te Persleri Anadolu'dan uzakta tutmak için oluşturdukları birliğin ilk merkezi hangi adadır?

Soru 7:

Hitit inancına göre, tanrılar aynı insanlar gibi yaşıyor, yiyip içiyor, birbirleri ile evlenip çocuk sahibi oluyorlardı. Buna en güzel örnek nerede görülmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi büyük boyutlu, geniş karınlı ve çift tutamaklı bir kap formudur?

Soru 9:

Hititler inanç konusunda kendilerini nasıl tanımlamaktadırlar?

Soru 10:

Arkaik Dönem olarak adlandırılan ve MO¨ 7.-6.yüzyıllarda devam eden dönemde Yunan Dünyası aşağıdakilerden  hangi sorunlar üzerinde uğraşmaktaydı?

Soru 11:

Anadoluda Gediz nehri ve Büyük menderesin güneyine uzanan, 12 şehirden oluşan ve birliğine sonraları Smyrnayı da katan uygarlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Alet yapmasını bilen ilk insan türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki şehirlerden hangisi Helenistik dönem kralları tarafından yeniden kurulmuştur?

Soru 14:

MO¨ 312 yılında Babylonia krallığını kuran general aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Büyük İskender’in Mezapotamya’ya yaklaşmasını engellemek amacıyla çıkan ve Doğu Akdeniz tarihini temelden değiştiren savaş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Üç ayaklı objelere verilen genel isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi “Antoninus’lar Döneminde Anadolu kentleri altın çağını yaşamıştır.” İfadesini doğrular nitelikte bir gelişme değildir?

Soru 18:

Anadolu'nun Roma Cumhuriyeti'nin kontrolü altına girmesi hangi olay ile gerçekleşmiştir?

Soru 19:

İlk kolonilerin kurulmasının Yunanlı göçmenlerin Anadolu’da kendilerine yeni kentler kurması ile yaklaşık olarak aynı zamanlarda başladığı kabul edilmektedir. Asıl kolonizasyon faaliyetleri yaklaşık olarak MÖ 8. yüzyılın ortasından MÖ 6. yüzyılın ortasına kadar ki dönemde gerçekleşmiştir. Bu kolonizasyon faaliyetlerinin adı nedir?

Soru 20:

MÖ 44 yılında, Roma’yı en yüksek yetkilerle yönetmiş olan diktatör kimdir?