logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Davranış Bilimleri 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kişilik gelişiminin yetenek boyutuyla ilişkilidir?

Soru 2:

Bu kurama göre kişilik özellikleri zaman içinde değişmez ve durumlara göre kararlılık gösterir. Temel varsayımı verilen bu kişilik kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“Arkadaşımın düşmanı benim de düşmanımdır” veya “Düşmanımın düşmanı benim arkadaşımdır” ifadeleri hangi kuramı açıklar niteliktedir?

Soru 4:

Bir şeyin beğenilir olması ya da olmaması açısından değerlendirilmesi sonucunda bu şeye karşı ortaya çıkan psikolojik bir eğilime ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi tutum kavramı için yanlıştır?

Soru 6:

“Tabula Rasa” ne demektir?

Soru 7:

Planlanmış davranış kuramının temel varsayımı, davranışların bir nedeninin olması ve davranışların belli bir niyet sonucu meydana gelmesidir. Bu kurama göre davranışı belirleyen şey, doğrudan tutum değil, davranışı gerçekleştirme konusundaki niyettir. Bu kurama göre davranışı belirleyen üç öge vardır. İlki, kişinin davranışa yönelik tutumu, ikincisi, öznel değerler, üçüncüsü fark edilen davranışsal kontroldür. Aşağıdakilerden hangisi öznel değerler için örnek gösterilebilir?

Soru 8:

Tarafları girişkenlik ve işbirliği düzeyinin düşük olduğu çatışmayla başa çıkma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Ahlaki değerleri gözeten bir yapıdır. Bir anlamda kişinin vicdanıdır. Doğuştan var olan bir yapı olmayan, kişinin “iyi” ve “kötü” veya “doğru” ve “yanlış” hakkında içselleştirdiği her şeyi kapsamaktadır. Yukarıda özellikleri verilen psikoanalitik öge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

“Davranış yapılır, olumsuz durum ortadan kalkar, böylece davranışın tekrar olasılığı artar.” Bu önerme ile aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aralıklı pekiştirme kendi içinde kaç başlıkta incelenmektedir?

Soru 12:

Ahlaki değerleri gözeten bir yapıdır, bir anlamda kişinin vicdanıdır. Doğuştan var olan bir yapı değildir, kişinin “iyi” ve “kötü” veya “doğru” ve “yanlış” hakkında içselleştirdiği her şeyi kapsamaktadır. Aynı ego gibi hem bilinç hem de bilinç dışı düzeyde işler . Bireyin davranışlarını sürekli süzgeçten geçirerek bireye “bu yaptığın doğru, aferin sana!” ya da “bu yaptığın yanlış, utan kendinden” mesajlarını verir. Bu ifadeler aşağıdakilerden hangisini tanımlar?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal öğrenme kuramında yer alan süreçlerden biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi insancıl kuramlarda ortaya çıkan ana öğeler arasında yer almaz?

Soru 15:

Gözlenen davranış üzerin odaklanan öğrenme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Bir erkeğin hoşlandığı kızla samimi olmayı istemesi ve aynı zamanda da reddedilmekten korkması durumu aşağıdaki şıklardan hangisine girmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi İçgörüsel Öğrenmenin aşamalarından değildir?

Soru 18:

Evliliğinde problemler olan kişinin kendi problemlerini çözmeye çalışmak yerine evliliklerdeki problemleri anlamaya çalışması stresle başa çıkmada hangi savunma mekanizmasını geliştirmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Planlanmış Davranış Kuramına göre doğru bir değerlendirme değildir?

Soru 20:

Ön yargı ve ayrımcılıkla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?