logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Termal ve Spa Hizmetleri

Soru 1:

Hasta turist olarak da adlandırılan bu ziyaretçilerin esas amaçları tedavi olmaktır ancak iyileştikten sonra, ya da tedavi sonrası gittikleri bölgede tatil de yapan ziyaretçilere uygun turist tipolojisi hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Sağlık Turizm Koordinasyon Kurulunun (Saturk) belirlediği ürün/hizmetin sahip olması gereken özelliklerden birisidir?

Soru 3:

Geleneksel olarak termal kaynaklar (termal ve mineralli sular, çamurlar, gazlar) ile bu kaynakların doğal olarak bulunduğu yerlerde (kaplıca ve ılıcalarda), bazen iklimsel faktörlerle kombine yapılan tedaviler olan. doktorların başta romatizma ve artrit olmak üzere, cilt irritasyonları, hazım rahatsızlıkları vb. birçok durum ve hastalıkların tedavisi için önerdikleri tedavi uygulaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Tedavi yöntemi olarak kaplıcalar ilk olarak hangi ülkede kullanılmaya başlamıştır?

Soru 5:

Hidroterapi hangi kür merkezi birimi içinde yer alır?

Soru 6:

Antik çağda kölelerin ısıttıkları suyla temizlenen insanlar vücutlarındaki kirden nasıl bir yöntem kullanarak arınmaktaydı?

Soru 7:

Anadolu’da şifalı sıcak sular yardımıyla tedavi olma geleneği kaçıncı yüzyılda başlamıştır?

Soru 8:

I. Yalova Kurşunlu Hamamı Bizans II. Alexandria Troas (Kestanbol) III. Ulus Tarihî Roma Hamamı (Ankara) Termal turizm Anadolu’nun en eski turizm çeşidi olarak kabul edilmektedir. Yukarıdaki yerlerden hangileri ülkemizdeki tarihi önemi olan kaplıcalardandır?

Soru 9:

En yüksek düzeyde ulaşılabilir sağlık standartlarından yararlanma hakkı hangi sözleşmeyle bir insan hakkı olarak tanımlanmıştır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi teknik ve mimari yönden mükemmel banyolar inşa etmiştir?

Soru 11:

I. Her tesiste özel bir çamaşırlık yer alır. Genel dinlenme, bekleme odaları ve tuvaletler bulundurulur. II. Kaplıca tesisinin kapasitesine göre yeterli sayıda sağlık ve hizmet personel odaları geliştirilir. III. Tesislerde en az 1, en fazla 4 özel banyo odası yer alması zorunludur. IV. Yeterli büyüklükte bekleme ve dinlenme odaları ve tuvalet bulunur. Kapasiteye göre yeterli düzeyde spor, kür parkı veya rekreasyon alanları geliştirilir. Yukarıdaki özelliklerden hangisi/hangileri üçüncü sınıf kaplıca tesisleri için geçerlidir?

Soru 12:

Monofaji sözcüğünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi termal kaynakları bakımından ilk beş ülke arasında bulunmamasına rağmen termal ve SPA hizmetlerinden en fazla gelir elde eden ülke konumundadır?

Soru 14:

Halka açık hamamlar ilk kez ne zaman inşa edilmiştir?

Soru 15:

Bilimsel ve tıbbi açıdan terapi özelliğine sahip madeni su kaynaklarının değiştirilmeksizin özel tesislerde, eğitimli personel denetiminde yapılan kürlerle çeşitli hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmasına yönelik faaliyetler bütününe ne ad verilmektedir?

Soru 16:

I. Sular II. Egzersiz III. Hareket IV. Cilt Bakımı V. Estetik Yukarıdakilerden hangisi SPA’nın içeriği arasında yer alır?

Soru 17:

Termal ve SPA işletmelerinde diğer konaklama işletmelerinden farklı olarak hangi departman bulunur?

Soru 18:

Türkiye, GHTC-Global Healthcare Travel Council’ın Dünya Sağlık Turizm Konseyinin, kurucu ülkesi olarak hangi yıl bu görevi üstlenmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi termal kür merkezinin sahip olduğu birimlerden birisi değildir?

Soru 20:

Kelime anlamı olarak şifalı sularla yapılan bakım anlamına gelen ve “su ile gelen sağlık” anlamında kullanılan ifade hangisidir?