logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Sağlığı ve Güvenliği

Soru 1:

Çalışanlar üzerinde ilk kez kurşunun zehirli etkilerinden kim bahsetmiştir?

Soru 2:

İntibaksızlık Uykusuzluk İhmalkârlık Stres Yukarıda verilenlerden hangileri tehlikeli davranışlara yol açan psikolojik faktörlerden birisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarına neden olan tehlikeli davranışlara yol açan kişisel özelliklerden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliğinin amaçlarından biridir?

Soru 5:

İş hukuku nedir?

Soru 6:

İş sağlığı ve güvenliği kanunu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir nedenle veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri hangisinin tanımıdır?

Soru 8:

Engellilikleri nedeniyle eski işlerini yapamayanlara ya da belirli bir işte çalışamayanlara yeni bir iş öğretme, iş bulma, işe uyum sağlamalarına yönelik yapılan hizmetlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi akdi sorumluluğa örnek gösterilebilir?

Soru 10:

"U¨lkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurum ve kuruluşlar, çok sayıda ve dağınıktır." Bu durum ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aşağıdaki hangi alanla daha çok ilişkilidir?

Soru 11:

İşçinin karşı karşıya kaldığı ailevi sorunlar, beğenilmeyen iş ve meslek, gerçekleşmeyen hayaller, iş güvencesinin olmaması, tehlikeli ortamlarda çalışma, ekonomik sorunlar, işten çıkarılma korkusu gibi durumlar ne tür psikolojik faktörler arasında yer alır?

Soru 12:

Bir kimsenin taşınır veya taşınmaz (gayrimenkul) bir malüzerindeki fiili hâkimiyetine ne denir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi belirli bir dönemde, bir milyon insan saatli çalışma süresi içinde iş kazası nedeniyle kaybolan işgünü sayısını ifade eder?

Soru 14:

Türkiye'de sosyal güvenliğin başlangıcı olarak kabul edilen dönem hangi dönemdir?

Soru 15:

Belirli bir dönemde, bir milyon insan-saatli ça­lışma süresi içinde iş kazası nedeniyle kaybolan işgünü sayısını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

"Güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve böylece toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlet" aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kot kumlama işinde çalışan bir işçide, çalıştığı yerde kumu soluma sonucunda  slikosiz hastalığı görülmüştür. Bir süre sonra işçide görülen bu durum için nasıl bir yorum yapabiliriz?

Soru 18:

İlk iş hekimliği kitabı olan “De Morbis Metallici”ın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

İş kazasına uğrayanlara tazminat ödenmesi ilk olarak hangi ülkede uygulamaya başlanmıştır?

Soru 20:

Eski hükümlülere yönelik olarak uygulanan ve bu kişilerin sosyal yaşama uyum sağlamalarını kolaylaştıran çalışmalara verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?