logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yerel Yönetimler

Soru 1:

I. Tedavüldeki Türk ParasıII. Bankalar ve özel finans kurumları tarafından verilen teminat mektuplarıIII. Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerKamu İhale Kanunu göz önüne alındığında yukarıda yer alan maddeler aşağıdakilerden hangisi ile bağdaştırılabilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisinde Performans denetiminin unsurları doğru şekilde verilmiştir?

Soru 3:

Soru, genel görüşme, meclis araştırması, meclis soruşturması ve gensoru gibi yöntemlerle yerine getirilen denetim şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisinde yerel yönetimlerinin denetlenmesinin amaçları doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Yerelleşme tipleri yerelleşen yetkinin türüne göre değişiklik göstermektedir. Aşağıdakilerden hangileri yerelleşme tipleridir?I. Politik yerelleşmeII. İdari yerelleşmeIII. Maddi yerelleşme

Soru 6:

Yerel yönetim birimlerinin bazı işlemlerinin merkezi yönetimin onayı olmadan yürürlüğe girememesini ifade eden idari vesayet yetkisine ne ad verilir?

Soru 7:

5393 sayılı Belediye Kanununda karar süreçlerine ilişkin en önemli temel yasal düzenleme nedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi planlanan işlerin amaç ve hedeflere ulaşacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini belirlemek ve saptanacak sapmaları ve sorunları gidererek sistemin en etkili ve verimli çalışmasını sağlamak bakımından, yönetimin en yaşamsal işlevlerinden biridir?

Soru 9:

Bütün isteklilerin teklif verebildiği usül aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

'Katılımcılar daha çok bilim adamları ve sorun alanlarına göre uzmanlardan oluşur. Çevre sorunlarından kadın sorunlarına kadar birçok konunun tartışılabildiği bir modeldir.  Diğer yöntemlerden önemli bir farkı, katılımcı sayısının sınırlı olması ve daha seçkinci bir çalışma yöntemi olmasıdır.' Aşağıdakilerden hangisi bu tanımı karşılayacak  yerel yönetimlerdeki kalıtım biçimidir?

Soru 11:

Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik S¸artının ilkelerini sıralayabilme Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği’ne sonradan giren ülkelerden birisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi yerel demokrasinin temel ilkelerinden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ihale yönteminin uygulanmasında karşılaşılabilinecek olumsuzluklardan biridir?

Soru 14:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi "Yargı Denetimi" ile ilgili olarak yanlış bir bilgi içermektedir?

Soru 15:

Gelirlerin toplanması, harcamaların yapılması, açıkların finansmanı, kamunun varlık ve borçları ile diğer yükümlülüklerinin yönetimi hangi kavramla açıklanabilir?

Soru 16:

'Yerinden yönetim sisteminin bir gereği olarak yerel yönetimler özerk kuruluşlardır. Ancak hiçbir yerel yönetim birimi tamamıyla kendi başına buyruk ve egemen değildir. Bu durum bizi yerel özerkliğin mutlak ve sınırsız olmayacağı sonucuna götürmektedir. ' Bu kavram aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilendirilebilir?

Soru 17:

Merkezi yönetimin ikincil konumda kalmasını ve görevlerin orta ve yerel düzeydeki birimler tarafından etkili bir biçimde yerine getirilememesi halinde devreye girmesini öngören bir ilkeye ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Görevi başarı ile yapabilme gücü olan insanların göreve getirilmesi ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Bir işin ya da bir çabanın, genel ya da özel, yasal, bilimsel ve düşünsel kurallara uygunluğunu araştırmak ve sağlamak amacıyla gerçekleştirilen eylemi tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki Avrupa ülkelerin hangisinde Yerel Yönetimler Kanununa göre, teşkilatlarında üst düzey eğitim görevlilerini, üst düzey sosyal görevlileri, yangın servisi görevlileri, tarım analiz görevlileri, ölçü ve tartı analizi görevlileri, kamu analiz görevlileri gibi üst düzey personelleri bulundurmak zorundadırlar?