logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yerel Yönetimler

Soru 1:

Hangisi kamusal ihtiyaca bir örnek olabilir?

Soru 2:

Yasayla kurulmuş ve tüzel kişiliğe sahip, organları seçimle oluşturulmuş özerk birimlere bazı sorumlulukların verilmesine ne ad verilir?

Soru 3:

Büyük kentlere verilen metropol adının yanı sıra, daha büyük bir coğrafi alanı, daha yoğun bir nüfus birikimini ifade etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisinde birliğin organları doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi belli bir toprak parçası üzerinde toplu bir halde ve komşuca ilişkiler içinde yaşayan insanlardan oluşan, doğal yerleşme birimi niteliğindeki toplulukları ifade eden bir ifadedir?

Soru 6:

İhalelere teklif verilmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, ihalenin karara bağlanması ve onaylanması aşamalarıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Kamu İhale Kanunu kapsamındaki istisna alanlardan birisi değildir?

Soru 8:

İhalelerde, aşağıda belirtilen fiil veya davranışlardan hangisinde bulunmak yasaklanmamıştır?

Soru 9:

Birlik, tüzüğünün kesinleşmesinden sonra Cumhurbaşkanının izni ile kurulur Kurulmuş bir birliğe üyelik birlik meclisinin kabulü ile olur Ayrılmada ilgili mahalli idare meclisinin kararı yeterlidir Belirtilen birliklerden ayrılma da Cumhurbaşkanının iznine bağlı değildir Mahalli İdare Birlikleri ile ilgili yukarıdaki ifadelerin hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 10:

Sulama Birlikleri daha önce Mahalli İdare Birlikleri Kanunu içinde iken, hangi tarihte yürürlüğe giren 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu ile 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nun dışına çıkarılmıştır?

Soru 11:

Merkez ilçenin dışındaki ilçelerde, köylere hizmet götürme birliklerinin başkanı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İşlem dosyası ihale işlemleri için düzenlenir. Bir ihale dosyasında aşağıdakilerden hangisinin bulunması beklenemez?

Soru 13:

Kamu zararının, bu zarara neden olan kamu görevlisinden veya diğer gerçek ve tüzel kişilerden tahsiline ilişkin usul ve esaslar kim tarafından belirlenir?

Soru 14:

Türkiye’de mahalli idare birliklerine ilişkin ilk anayasal düzenleme hangi anayasada yer almıştır?

Soru 15:

İdari yerinden yönetim'in alt kollarından olan ve mahalli yerinden yönetim olarak tanımlanan yönetim şekline uygun olarak yönetilen birim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Birden fazla mahalli idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kamu idarelerinin mali yönetim ve kontrol sistemlerinin bir parçası değildir?

Soru 18:

Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra kentleşmenin armasının sebebi ne olabilir?

Soru 19:

Sulama birliğinin organları aşağıdakilerden hangileridir? I. Meclis II. Yönetim Kurulu III. Denetim Kurulu IV. Başkanlık

Soru 20:

Yerelleşme; yerelleşen yetkinin türüne göre kaça ayrılır?