logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyasi Düşünceler Tarihi

Soru 1:

Siyasal toplumun yani devletin oluşumunda üç evre olduğunu savunan ulus egemenliği kuramı olan düşünür hangisidir?

Soru 2:

Genellikle somut koşullar göz önüne alınmaksızın toplumsal yapının evrensel olarak kabul edilen belli ilkeler doğrultusunda yeniden yapılandırılmasına ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Aydınlanma Çağı filozoflarından biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi devletin kralın kişisel sorumsuz otoritesi altında merkezi bir biçimde yapılanmasıdır?

Soru 5:

Hobbes’a göre, aşağıdakilerden hangisi insan doğasına göre yanlıştır?

Soru 6:

Montesquieu, “yasaların izin verdiği her şeyi yapma hakkı” olarak tanımladığı siyasal özgürlüğün hangisinde mümkün olduğunu savunur?

Soru 7:

“Yasalar, nesnelerin doğasından türeyen zorunlu ilişkilerdir” tanımını aşağıdaki düşünürlerden hangisi yapmıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Sieyès’in savunduğu görüşlerden birisi değildir?

Soru 9:

1640 Devrimi’nin son yıllarında ortaya çıkan ve iktidarı ele geçiren Cromwell tarafından bastırılan iki siyasal hareket aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir?

Soru 10:

Parlamentonun Avam Kamerası kanadında yer alan burjuva temsilciler 1640'da İngiltere kralı I. Charles'tan çeşitli isteklerde bulunsalar da, bu istekler karşılanmadığından dolayı 1642 yılında bir iç savaş ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki isteklerden hangisi, burjuvazinin dinsel alanda kraldan istediği taleplerden biridir?

Soru 11:

I. Tanrı, Kral ve halk arasında bir sözleşme vardır.II. Siyasal iktidar özünde halka aittir.III. Kral hem halka hem de Tanrı’ya karşı sorumludur.IV. Krala doğrudan halk direnir.Yukarıdakilerden hangileri Brutus’un düşüncelerindendir?

Soru 12:

Soyluların akla ve doğal hukuka aykırı olarak ayrıcalıklara sahip oldukları için, gerçekte toplumsal örgütlenmenin içinde bile olmadıklarını savunan 1789’da “Üçüncü sınıf nedir” başlığı altıda bir kitap yazan din adamı, düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Laikliği savunmuştur. II. Montesquieu' nun liberal bir düşünür olarak değerlendirilmesine yol açmıştır. III. Uluslararası ticaretin ve ekonominin devlet müdahalesiyle işlemesine yol açmıştır. IV. Özel mülkiyetin dokunulmazlığını ortadan kaldırmıştır. V. Yükselmek, zenginleşmek gibi tutkuları meşrulaştırmıştır. Yukarıdakilerden hangileri güçler ayrımı sisteminin yol açtığı seçeneklerdir?

Soru 14:

I. Devlet bir amaç değil, bir araçtır / II. Devletin gerçek amacı özgürlüktür / III. Devlet pozitif hukuku yaratır _ Yukarıdaki önermelerden hangisi ya da hangileri, Spinoza ile Hobbes’un kuramlarında ortak olarak bulunmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyete karşı öne sürülen ve bir ölçüde Montesquieu'nun görüşlerindende beslenen gerekçelerden birisi değildir?

Soru 16:

Devletin üç gücü olan yasama, yürütme ve yargının tek elde olmasının, o devletin nasıl bir devlet olduğunun kanıtı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Çifte Kılıçlar Kuramı Batı Avrupa’da, Kilise tarafından özellikle hangi amaçla kullanılmıştır?

Soru 18:

1755 tarihli “İnsanlar Arasında Eşitsizliğin Kaynağı ve Temelleri Üzerine Söylev” kitabıyla da üne kavuşmuş Cenevre Cumhuriyeti’nin yurttaşı olan ünlü düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

1789 yılında Paris’te, büyük ölçüde küçük burjuvalardan oluşmuş iktidarı ele geçiren devrimci halk kesimine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Hobbes, devletin ne olduğunun ve nasıl işlediğinin anlaşılabilmesi için hangi yöntemin kullanılması gerektiğini belirtir?