logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyasi Düşünceler Tarihi

Soru 1:

Dante Ockhamlı William Padovalı Marsilius Hangisi ya da hangileri kilise-krallık çatışmasında imparatorların safında yer alan düşünürlerdendir?

Soru 2:

Kişinin en üstün uğraşısı politika ya da devlet adamlığı olmalıdır. Bilge kişiler politikayla uğraşmalıdır. Yurttaş, gerektiğinde kendini devlet için feda etmeyi bilmelidir. Hangisi ya da hangileri Cicero’nun görüşlerindendir?

Soru 3:

Antik Yunan döneminde yaşamış ve sözlü destan geleneğini yazıya geçirmiş ünlü ozan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

De potestate ecclesastica (Kilise iktidarı üzerine) adlı yapıtın yazarı kimdir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Parisli Jean’ın düşüncelerinden değildir?

Soru 6:

Dünyevi iktidarın kiliseye ait olması gerektiğini savunur. Kilisenin artık auctoritas’la yetinmeyip potestas’ı da istemesini ifade eder. Papa’nın yetkilerinin kısıtlanması anlamına gelir. Hangisi ya da hangileri plenitudo potestatis savına ilişkin doğru ifadelerdendir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, çatışma sürecinde imparatorların safında yer alıp Roma Kilisesi’nin savlarına karşı yapıtlar yayımlamış düşünürlerden biridir?

Soru 8:

“Devlet, birçok ailenin ve bu ailelere ortak olan şeylerin egemen erk tarafından doğrulukla yönetilmesidir.” cümlesi ile başlayan Devletin Altı Kitabı isimli yapıtın sahibi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. François Hotman II. Theodere de Beze III. Francis Bacon Hangisi ya da hangileri Monarkomak yazarlardandır?

Soru 10:

Jean Bodin 'in kargaşa ortamındaki egemenlik anlayışı için aşağıda yer verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Pavlus'un Hristiyanlık ile ilgili görüşlerinden biridir?

Soru 12:

Yurttaşlık haklarına sahip Roma halkı nasıl adlandırılmaktaydı?

Soru 13:

I. İnsani yasa II. Sonsuz yasa III. Tanrısal yasa IV. Doğal yasa Aquinumlu Thomas’a göre, yukarıda verilen yasaların doğru sıralanması hangi şıkta doğru verilmiştir?

Soru 14:

Hristiyanlıkta, “sınırlamak, belirlemek, tanımlamak, sürgün etmek, dışlamak” gibi anlamlara gelen Yunanca kaynaklı terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

İnsani yasa Sonsuz yasa Tanrısal yasa Doğal yasa Aquinumlu Thomas’a göre, yukarıda verilen yasaların doğru sıralanması hangi şıkta doğru verilmiştir?

Soru 16:

I. İnsanların temel erekleri mutluluktur. II. Mutluluk, savaş ile sağlanabilir. III. Devletin başında birden fazla kişi bulunmalıdır. Dante’ye göre, devlet düzeni konusunda yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdaki açıklamalardan hangileri Machiavelli'nin, "Kilise, Ulusal Din ve Siyaset" ilişkisi içinde savunduğu görüşler arasında yer almaktadır? 1. Dini siyasetin ve dolayısıyla tamamen devletin hizmetinde olmalıdır. 2. Dinin teolojik anlamı üzerinde durmaya gerek yoktur. Zira o, salt sosyolojik bir ögedir. 3. Din bir amaç değil, tamamen bir araçtır. 4. İyi yasalar ve iyi silahlar yanında bir devletin sacayağını iyi bir din oluşturur.

Soru 18:

Martin Luther Thomas Münzer Jean Calvin Hangisi ya da hangileri Reform hareketinin öncülerindendir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Thomas More’un 1516 yılında Latince yayınlattığı kitabın adıdır?

Soru 20:

Hristiyan öğretisini Antik felsefenin kavramlarıyla birleştirerek daha sistemli bir dünya görüşü ortaya koymak için yapılan girişimlere ne ad verilir?