logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

(I) Olumsal bir siyasal özne, kimliği dolayısıyla ayrıcalıklı olamaz. (II) Görüşü geliştiren aydınlar, Althusser ve Gramsci’dir. (III) Claster’e göre, olumsal bir siyasette, toplum bireyden önce gelir. (IV) Olumsal politika izleyen devlet çok güçlü, sivil toplum ise zayıftır. (V) Olumsal bir siyasal özne homojen ve bir bütünlüğe vurgu yapar. Olumsallık kavramıyla ilgili yukarıdaki numaralandırılmış ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Marc Abe´le`s'in Devletin Antropolojisi isimli çalışmasında araştırmalarından yararlandığı düşünürler kimlerdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal iktidar ile sosyal iktidarı ayıran bir özelliktir?

Soru 4:

Aşağıdaki isimlerden hangisi yaptığı çözümlemelerde sosyal sınıflar arasındaki mücadeleyi anlamanın yolu olarak siyasetin toplumsal kökenlerine dikkat çekmiştir?

Soru 5:

Michel Foucault’nun iktidar anlayışını nitelemek için aşağıdaki kavramlardan hangisini kullanmak doğru olmaz?

Soru 6:

Siyasetin devlete ait olanı niteleyen bir kavram olarak görülmesinin nedenleri göz önünde bulundurulduğunda modern devletin kendisinden önceki devlet biçimlerinden farklı olarak hangi özelliği ile buna yol açtığı söylenebilir?

Soru 7:

Sivil toplum, ailenin ve devlet kurumlarının dışında, toplumsal yaşamın gerektirdiği, bireylerin gönüllü olarak yer aldığı ve örgütlendiği toplumsal ilişkiler ağıdır. Genel olarak toplumsal yaşamın sürmesinde önemli rolü olan gönüllü ilişkilerin ve kuruluşların yer aldığı bu ağ içerisinde piyasa ve piyasa kurumları, gönüllülük esasına dayanan dinsel yapılar, özel ve kamusal nitelikli dernek ve organizasyonlar, kamu oyu ve siyasal partiler gibi karşılıklı güven duygusunun oluşturduğu işbirliğine dayalı çeşitli toplumsal ilişki biçimleri yer alır. Sivil toplum, piyasa ve devletle birlikte günümüz toplumunu oluşturan bileşenlerdir. Üçü arasındaki ilişkinin niteliği, toplumların yapısını ve karakterini belirlemektedir.Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Sivil toplumu “burjuva toplumu” (bürgerliche gesellschaft) olarak adlandıran Hegel’e göre kapitalist çıkar ilişkilerinin hüküm sürdüğü sivil toplum doğal olarak sürekli çatışma ve eşitsizliklerin yaşandığı bir alandır. Bu nedenle toplumda ahlaki bir düzenin sürmesi isteniyorsa, devletin daimi egemenliği kaçınılmazdır, zira devlet ahlaki hayatın yüksek bir biçimini temsil eder. Hegel’e göre devlet, sivil toplumun yanlışlarını düzeltme yetkisine ve yeteneğine sahiptir.Hegel'in bu görüşlerine göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

Bir sınıfın kendi dünya görüşünü bütün topluma yayarak ve böylece kendi çıkarı ile toplumun çıkarını büyük ölçüde eşitleyerek ahlaki, entelektüel ve siyasi önderlik kurmasına Gramsci ne ad verir?

Soru 10:

Sivil toplumu “Societas civilis” yani ,hukukun belirlediği ve yönlendirdiği ilişkiler üzerine kurulu toplum olarak tanımlayan düşünür hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi İnsanların barışı isteyen bir doğaya sahip olduklarını oysa savaşların mutlakçı rejimler tarafından çıkarıldığını savunmuştur?

Soru 12:

Siyasal ilişki ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Otorite ilişkisini, ilişkiye konu olan iki taraf arasında eşitsizliğin bulunduğu ve üstün olan tarafın diğer tarafa kendini kabul ettirmek için ikna ile şiddet araçlarını kullanmaya ihtiyaç duymadığı bir ilişki biçimi olarak gören kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Giovanni Sartori’ye göre "Siyaset Sosyolojisi"ni, "Siyasetin Sosyolojisi"nden ayıran husus nedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum örgütlerinin özelliklerinden değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Max Weber'in saptadığı otorite türlerinden birisidir?

Soru 17:

Weber'e göre bürokrasiye duyulan ihtiyacın temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi sözleşme teorisyenlerinden birisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi sembolik toplum kavramlaştırmasının özelliklerinden değildir?

Soru 20:

Aşağıdaki kuramcılardan hangisi D avranışçı yaklaşımı çok dar bulan ve siyasetin çözümlenmesinde sosyolojiden çok daha fazla yararlanılmasını isteyenlerden birisi değildir?