logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Günümüz dünyasında meşruiyet aşağıdaki temellerden hangisine dayanmaktadır?

Soru 2:

İktidar anlayışını “mikro iktidar” kavramıyla açıklayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Carl Schmitt, siyasetin ilişkisellik vasfını karakterize eden antagonizmayı nasıl belirler ?

Soru 4:

Aşağıdaki düşünürlerden hangilerine göre siyasal özneler ve toplum olumsaldır?

Soru 5:

“Karşılaştırmalı Siyaset Sosyolojisi” üzerine ilk uluslararası konferans kaç yılında düzenlenmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi modern devletin bir özelliği değildir?

Soru 7:

Meşruluk ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 8:

Foucault'n iktidar analizine göre aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I- iktidar, belirli bir yeri ya da merkezi olan ve birtakım özne ya da kurumların sahip olduğu bir şeydir. II-Toplumdaki bütün resmî ya da gayri resmî sosyal birlikteliklerde iktidar ilişkilerini görmek mümkündür. III-İktidar ilişkisi, devletin toplumu yönlendirmesi biçiminde kendini gösteren tek yönlü bir ilişki değildir. IV-iktidar, davranışları yönlendirmeyi, davranışların muhtemel sonuçlarını bir düzene koymayı amaçlar.

Soru 9:

“Siyasetin toplumsal kökleri”, “Siyasetin yapısı veya siyasal süreç”, “Siyasetin toplum ve kültür üzerindeki etkileri” Yukarıdaki tırnak içindeki ifadeler, aşağıdakilerden hangisi ile doğrudan ilgilidir?

Soru 10:

Siyaset bilimi, yasama, yürütme ve yargı erklerini hangi kategori içerisinde ele alarak inceler?

Soru 11:

Formel vergiden muaf,yardım ve kalkınma amacı güden kar amacı gütmeyen ve çoğunlukla uluslar arası alanda faaaliyet gösteren kuruluşlara ne ad verilir?

Soru 12:

Biyoiktidar kavramı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 13:

Sembolik toplum kavramlaştırması toplumsal olguları hangi biçim olduğunu vurgulayan bir paradigma anlayışına dayanır?

Soru 14:

Robert D. Putnam'a göre, sivil toplumdaki siyasal olmayan organizasyon ve dernekler (sivil oluşumlar), toplumun beraberliğini ve demokratik yaşamı mümkün kılan sosyal sermaye, karşılıklı güven ve paylaşılan değerleri inşa etmektedir. Sivil toplum, söz konusu değerlerin toplumsal bütünlük ile bireysel çıkarlar arasındaki bağı anlayarak siyasal alana aktarılmasında önemli bir role sahiptir . Diğer yandan sivil toplumun bir çatışma alanı olması ve bu nedenle tahakküme dayalı ilişki biçimlerini geliştirmeye meyilli olması bu düşünceyi tartışmalı hale getirmektedir. Bu çerçevede farklılıklara karşı duyarlılık ve ötekine karşı sorumluluk şeklinde ifade edilen "demokratik etik"in sivil topluma hâkim bir etik olması oldukça önemlidir. Bu etikten yoksun bir sivil toplumun devletle ilişkisi ne kadar demokratik olsa da uzun vadede demokratik değerlerin gelişimini sağlayacak demokratik kültürü oluşturması imkansızdır. Sivil toplumun bireylerin demokratik değerlerle toplumsallaşmasının alanı olması, kendi varlığı ve gelişimi için son derece önemlidir.Aşağıdakilerden hangisi, bu paragrafta vurgulanan "demokratik etik" kavramına aykırıdır?

Soru 15:

Aşağdakilerden hangisi günümüzde devletin siyasetin merkezi olma özelliğini yitirmesinin nedenlerinden biri değildir?

Soru 16:

“Ülkenin ya da toplumun tamamı üzerinde geçerli olmak”, “İktidar kaynaklarıyla ilişkide, hiyerarşinin tepesinde yer almak”, “Maddi kuvvet ve zor kullanma gücünü tekelinde bulundurmak”. Yukarıdaki tırnak içinde yer alan nitelikler hakkında, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Ulrich Beck’in saptadığı “eski siyasetin” özelliklerinden biri değildir?

Soru 18:

“Siyaset Sosyolojisi” dendiğinde siyaset olgusunun bütünlüğünü dikkate alarak inceleme yapan yeni bir paradigmadan bahsetmemiz gerektiğini ileri süren, yani Siyaset Sosyolojisi'nin eski paradigmanın adı olan "Siyaset(in) Sosyolojisi"nden ayrılması gerektiğini öne sürmüş olan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Siyasal toplum yada devlet insanların özgürlüklerinin bir kısmını bir üçüncü şahsa devrettikleri bir anlaşma yoluyla bir araya gelmelerine ne denir?

Soru 20:

İktidar olgusunu çıplak bir şekilde görebilen ilk düşünür hangisidir?