logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Siyasal iktidarın çeşitli uygulamalarının meşruluğunun, farklı tarihsel bağlamlarda farklı şekillerde algılanıp değerlendirilmesi durumu, aşağıdaki ifadelerden hangisiyle karşılanabilir?

Soru 2:

Weber’in devlet kavramlaştırmasını göz önünde bulundurarak modern devleti karakterize eden özellikleri dört başlık altında ele almak mümkündür. Aşağıdakilerden hangisi devletin bu özelliklerden biri değildir?

Soru 3:

Modern devletin meşru olarak şiddet kullanma tekelini elinde bulunduran kurum olduğunu söyleyen düşünür kimdir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Jürgen Habermas’a göre geç modern dönemde ortaya çıktığını söylediği meşruiyet krizinin nedenlerinden biri olarak düşünülemez?

Soru 5:

Aşağılardan hangisi, Thomas Hobbes, John Locke ve Jean Jacques Rousseau’nun ortak özelliklerinden birini ifade etmektedir?

Soru 6:

G.V.Hegel’e göre sivil toplumu tanımlayan ifade hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Max Weber’in devlet kavramlaştırmasına göre modern devleti karakterize eden özelliklerden değildir ?

Soru 8:

Modern devletin ortak yaşam üzerindeki hâkimiyetini, onun yönetim araçlarının yoğunlaştığı alan olmasından kaynaklandığını savunan yazar hangisidir?

Soru 9:

Easton'a göre siyasal endoktrinasyonla ulaşılmaya çalışılan hedef hangisidir?

Soru 10:

Alexis de Tocqueville, demokratik kurumların zaman içerisinde toplum üzerinde siyasetin doğasından kaynaklanan nedenlerle baskıcı bir hale bürünebileceğini ileri sürmektedir.Aşağıdakilerden hangisi, Tocqueville'in görüşlerine bağlı olarak, devlet kurumlarının, sistemi korumak adına uyguladığı anti-demokratik yaptırımlardan biri değildir?

Soru 11:

Thomas Hobbes, John Locke ve Jean Jacques Rousseau’nun ortak yönü, aşağıdakilerden hangisinde ifade edilmektedir?

Soru 12:

1960'dan sonra SBF'ye bağlı Basın Yayın Yüksek Okulu'nun açılması hangi kavram ve kuramların incelenmesine  yol açmıştır

Soru 13:

Genel olarak siyaset olgusunu ele alan modern sosyolojik araştırmaların ortaya çıkışının hangi olaydan sonra olduğu düşünülmektedir?

Soru 14:

Tarihin işleyişinde insan iradesine ve düşüncesine belirleyicilik rolü atfeden, bu nedenle erken dönem yazılarından hareketle Marx’ın tarihsel değişimde insani çabaya önem verdiğini iddia eden Marksizm yorumu ne olarak adlandırılır?

Soru 15:

Liberal siyasal teorinin temeli nedir?

Soru 16:

Aşağıda yer alan kavramlaştırmalardan hangisine göre “gerçek” ve “bilgi” farklı ve ayrı dünyalar olarak görülür?

Soru 17:

"Siyasal kontrol" kavramı ile ilgili aşağıdaki tanımlardan hangisi doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi tekilci sosyal bilim anlayışının bir özelliğidir?

Soru 19:

Sosyolojiyi bir disiplin olarak ilk kez 1914’te İstanbul Üniversitesi çatısı altında ortaya çıkartan sosyolog aşağıdakiledren hangisidir?

Soru 20:

Marx'ın özgürlük kavramsallaştırmasına ilişkin doğru olmayan belirleme aşağıdakilerden hangisidir?