logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Aristoteles’in siyasal birlik anlayışını günümüz dünyasındaki siyaseti anlamak açısından sorunlu kılan husus nedir?

Soru 2:

Carl Schmitt'in dost-düşman ayrımı gözönüne alındığında, bir kişinin mensubu olduğu etnik ya da dini grup adına siyasal mücadele vermesi halinde, biz-onlar ayrımını ne üzerinden  üzerinden kurulmuş olur?

Soru 3:

Sivil toplumun devlet-toplum ayrımının sebebi olarak görüldüğü dönem hangisidir?

Soru 4:

Türkiye'de 1914 yılında Sosyolojiyi bir disiplin olarak üniversite bünyesine dahil eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Weber’e göre, daha çok geleneksel toplumlarda görülen ve siyasal iktidarın, meşruiyetini toplumun geleneklerinden aldığı otorite biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Sivil toplum kavramının tarihsel geçmişi düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 7:

Orta Çağ boyunca sivil toplum düşüncesinden söz edilememesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Soru 8:

Foucault beden üzerinde kurulan iktidara ne ad verir?

Soru 9:

Modern devletin en temel özelliği nedir?

Soru 10:

Sembolik toplum kavramlaştırması aşağıdaki sosyal bilim anlayışlarından hangisine dayanır?

Soru 11:

Üst belirlenim kavramı aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplumu bir üst yapı kurumu olarak ele alır?

Soru 13:

Türk Siyaset Bilimini sağlam temellere oturtmada büyük emeği geçen ve "Türkiye’de Siyasi Partiler" adlı kitabı 1952 yılında yayımlanan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de sivil toplumun gelişememesinin sebeplerinden birisi değildir?

Soru 15:

'' Sivil toplum ve devlet bir bütündür. Kapitalizm aşılarak komünizme geçildiğinde devlet sivil toplum içerisinde kendiliğinden sönümlenecektir. Kapitalist üretim ilişkileri altında sivil toplum çıkar çatışmalarının ve tahakküm ilişkilerinin yaşandığı bir alandır. Burjuva sınıfının işçi sınıfı üzerindeki hâkimiyetinin tesis edilmesine hizmet eden devlet, sivil toplumdaki çıkar çatışmalarının hem sonucu hem de sebebidir. Bu nedenle kapitalizm içerisinde devlet ve sivil toplum birbirlerinden ayrıdır .'' Alıntıda dile getirilen görüşler hangi düşünüre aittir?

Soru 16:

Karl Marx’ın siyaset düşüncesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

Marx'a göre içerisinde, bireysel yarar ile ortak yarar›n örtüştüğü ve böylece bireylerin kendilerini tam an- lamıyla gerçekleştirebilmelerine imkan sağlayan toplum hangisidir?

Soru 18:

Max Weber, "otorite"yi rızaya dayalı iktidar ya da meşru iktidar olarak tanımlamıştır. Yüzyıllar boyunca otorite kavramı hep iyi, beğenilen bir kavram olmuştur. Ancak günümüzde otorite kavramı, olumsuz anlam içeriklerini çağrıştırabilmekte, özgürlüğe karşı baskıyı ifade edebilmektedir. Bu bilgilere göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi "otorite" kavramının olumlu bir anlamsal karşılığını imlemektedir?

Soru 19:

Siyaseti gözleyebileceğimiz katmanlar şunlardır: I. Siyasetin toplumsal kökleri II. Siyasetin yapısı veya siyasal süreç III. Siyasetin toplum ve kültür üzerindeki etkileri Bunlardan hangileri doğrudur?

Soru 20:

I-İ ktidar olgusunu “siyasal kertede” ele almıştır.  II-Siyaseti, hâkim olmayı ve tabi olmayı belirlemede güce dayanan en önemli araç olarak görmüştür. III -S iyaset olgusuna dair bakışı, klasik kurumsal ve hukuksal perspektiften koparmıştır. Yukarıdaki ifadelerden hangileri Max Weber için doğrudur?