logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

İktidarı devletle özdeşleştiren makro iktidar düşüncesinin aksine, Foucault’nun mikro iktidar düşüncesinde iktidar, belirli bir yeri ya da merkezi olan ve birtakım özne ya da kurumların sahip olduğu bir şey olmayıp sosyal hayatın çeşitli kademelerinde rastladığımız bir ilişki biçimidir.Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir mikro iktidar biçimi olarak değerlendirilemez?

Soru 2:

Uluslararası alanda faaliyet gösteren, üyelerinin çıkarına değil başkalarının yararına yönelen, kar amacı gütmeyen gönüllü sivil toplum kuruluşları için kullanılan kısaltma hangisidir?

Soru 3:

Sosyal ve siyasal düşünce tarihinde toplum kavramlaştırmaları kaç kategoriye ayrılır?

Soru 4:

Siyaset Sosyolojisi için “kimliği açık seçik olmayan, melez bir disiplin” ifadesini kullanan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Günümüz toplumunu "Risk Toplumu" olarak kavramsallaştıran Ulrich Beck'e göre aşağıdakilerden hangisi "Risk toplumu"nun özelliklerinden biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisinin sivil toplum kavrayışı onu modern ulus devletin karşısında bir piyasa toplumu olarak gören modern liberal anlayışının doğuşunu hazırlamıştır?

Soru 7:

Antonio Gramsci’nin "tarihsel blok" görüşü aşağıdakilerden hangisinde ifade edilmektedir?

Soru 8:

Politicos sözcüğünün çoğulu olan politikanın gönderme yaptığı alanlar içerisinde yer almayan alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Devleti değil toplumu çıkış noktası olarak ele alan düşünür hangisidir?

Soru 10:

I- Politika kavramı anlamını Antik Yunan'da polis sözcüğünden alır. II-Etimolojik olarak polis ; site, kent, yöre veya vatandaşların güvenliğini sağlama anlamlarına gelir. III- Polis sözcüğü ile yakın anlama sahip bir sözcük olan politeia ise; siyasal yapı, siyasal rejim, cumhuriyet ve vatandaşların hakkı anlamlarını içerir. IV- Politicos ’un çoğulu olan politika; siyasal şeylere, vatandaşlık hakkına ilişkin şeylere, polis’in yapısını ve rejimini ilgilendiren şeylere gönderme yapar. Politika kavramının etimolojik kökeninde dair yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

"Nitekim bu konferansta “Siyaset Sosyolojisi Komitesi” içinde beş ayrı çalışma grubu oluşturulmuş, bu grupların işleyecekleri şu uzmanlık konuları saptanmıştır: I. Karşılaştırmalı seçmen davranışı, II. Karşılaştırmalı öğrenci siyaseti, III. Karşılaştırmalı ulus kurma süreci, IV. Silahlı kuvvetler ve toplum, V. Karşılaştırmalı topluluk incelemeleri." Hangileri doğrudur?

Soru 12:

Sivil toplumu bir üst yapı kurumu olarak gören düşünür kimdir?

Soru 13:

Sivil toplumun devletle aile arasında farklılıklardan ve çıkarlardan oluşan bir çatışma alanı olduğunu öne süren ve devletin, sivil toplumu koruması ve aynı zamanda onu aşması gerektiğini savunan Alman düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Foucault'nun, iktidarı yasaklama eylemi üzerinden değil de, üretim işlevi üzerinden açıklayan ve beden üzerinde kurulan iktidara işaret eden kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Tocqueville’e göre demokrasinin varlığı öncelikli olarak aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

Soru 16:

Sembolik toplum kavramlaştırmasının dayandığı sosyal bilim anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Türkiyede’ki sivil toplum kavramı ile ilgili yanlış olan düşünce hangisidir?

Soru 18:

Doğal toplum kavramlaştırması toplumsal hayatın dayandığı hangi ilişkiler ağının üzerine inşa olduğunu ileri sürer?

Soru 19:

Post ­Marksist düşünceye göre, Marksist düşüncenin taşımış olduğu temel sorun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Toplumlar arasında var olan sosyal ve kültürel farklılıklar nedeniyle toplumu oluşturan ilişki ve kurumlar da toplumdan topluma farklılık gösterir. Bu farklılık sivil topluma yönelik kavramlaştırmalara da yansımış olup aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?