logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kültür ile ilgili betimleyici bir tanımdır?

Soru 2:

I. Ortak menfaatler, çıkarlar etrafında birleşen ve bunları gerçekleştirmek için siyasal otoriteler üzerinde etki yapmaya çalışan örgütlenmiş gruplardır.II. Siyasal partiler gibi bir siyasal güç olarak kabul edilmekte fakat siyasal partilerin tersine, iktidar› ele geçirmek amacını gütmeyen bir örgüt olarak tanınmaktadırlar.III. İktidar mücadelesinin dışında kalan örgütlerdir. İktidara adaylıklarını koymazlar.IV. Kendi toplumsal tabanlarının çıkar ve görüşlerini dile getirirler.Yukarıdakilerden hangileri “Çıkar Gruplarına” ait doğru bilgilerdir?

Soru 3:

Orta Çağda sivil toplum düşüncesiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 4:

Evans-Pritchard ve Fortes'ın bahsettiği iki toplum biçimi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Modern dönemde, siyaseti devlet ve devleti oluşturan kurumların işleyişine ilişkin bir faaliyet olarak ele alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Kültür kavramı sosyal bilimler alanında çalışma yapan bilim insanlarının sürekli ilgisini çeken bir konudur. Kültür kavramı tanımlamalarının sınıflandırılmasında karşımıza çıkan başlıklardan hangisi yanlış belirtilmiştir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Michels’in görüşlerinden değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kültürün özelliklerinden birisi değildir?

Soru 9:

I. Parti Özerkliği II. Örgütlenme derecesi III. Merkeziyetçi örgüt yapısı IV. Örgütün tutarlılık derecesi V. Örgütün katılma anlayışı Bir parti yukarıdaki örgütsel özelliklerden hangisine ya da hangilerine sahipse istikrarlı bir demokrasinin önünü açabilir?

Soru 10:

"Demokrasi ve Siyasi Partilerin Organizasyonu" adlı kitabın yazarı kimdir?

Soru 11:

Geç modern dönemde karşımıza çıkan yeni siyasetin özellikleri düşünüldüğünde bu özellikler içinde yer almayan ,fade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

"LaPabombara ve Weiner, partilerin doğuşunda rol oynayan dinamikleri açıklayan üç farklı kuramı “kurumsal kuram’’, “tarihsel kriz (durum) kuramı’’ ve “gelişmeci kuram’’ şeklinde ifade etmişlerdir." Buna göre, bu kuramlarla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Etimolojik olarak politika ne anlama gelir?

Soru 14:

Devletli ve devletsiz toplumlar şeklinde ayrım yapan düşünür ya da düşünürler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

“Geleceğin öngörülemediği, eylemlerin sonuçlarının kestirilemediği bir toplumsal yaşam biçimi.” Yukarıdaki betimleme, aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 16:

Türkiye’de sivil toplumun gelişememesinin sebebi nedir?

Soru 17:

Foucault’nun, iktidarı yasaklama eylemi üzerinden değil de, üretim işlevi üzerinden anlaması, onun hangi kavramlaştırmasını anlamak bakımından önemlidir?

Soru 18:

"Kültürü, kuşaklar yoluyla, zaman içinde aktaran bir miras olarak görme eğilimindedir." şeklinde tanımlanan kültür kavramı tanımlaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdaki niteliklerden hangisi sivil toplum örgütlerinin niteliklerindendir?

Soru 20:

Ali Arslan'ın elit tanımından yola çıkarak elit olarak nitelendirilen toplumsal grubu karakterize eden unsurlar aşağıdakilerin hangisinde doğru bir şekilde sıralanmıştır?