logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Avrupa Sosyoloji Derneği(ESA) siyaset sosyolojisi grubu ne zaman kurulmuştur?

Soru 2:

Seymour Martin Lipset’in siyaset sosyolojisi alanında atıf klasiği sayılan ve bu alanda bir dönüm noktası olarak görülen kitabının adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Geç modern dönemde karşımıza çıkan yeni siyasetin bir özellikleri sıralandığında bunlar arasında yer almayan özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Modern devlet içerisinde bireysel özgürlüğün bürokratik egemenliğe feda edildiğini düşünen ve bürokrasiyi modern yaşam koşullarının zorunlu bir sonucu olarak gören düşünür kimdir?

Soru 5:

Karşılaştırmalı siyaset sosyolojisi üzerine ilk konferans ne zaman düzenlenmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal iktidar ile sosyal iktidarı ayıran bir özelliktir?

Soru 7:

Foucault'nun mikro iktidar kavramsallaştırmasına ilişkin söylenebilecek doğru olmayan belirleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Yasal-ussal otoritenin hâkim olduğu bir siyasal yaşamda siyasal iktidarı sınırlayan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Toplumsal gerçekliğin bir bütün olarak anlaşılabilmesi için bu bütünü meydana getiren bölümlerin tek tek ve derinlemesine incelenmesi gerektiğini ifade eden sosyal bilim anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Meşruiyet sorununa yönelik sahici bir siyasal çözüm olarak bütün siyasal norm ve kuralların vatandaşlar arasındaki rasyonel tartışmalar yoluyla belirlenmesine zemin oluşturacak "katılımcı demokrasi" modelini öneren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Ailenin ve devlet kurumlarının dışında, toplumsal yaşamın gerektirdiği, bireylerin gönüllü olarak yer aldığı ve örgütlendiği toplumsal ilişkiler ağı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 12:

Etimolojik olarak politika ne anlama gelir?

Soru 13:

Sivil toplumu üretici güçlerin ve toplumsal ilişkilerin gerçekleştiği bir alan olması sebebiyle alt yapıya ait bir kavram olarak görürken, siyasal toplumun yani devletin üst yapı alanını temsil ettiğini savunan düşünür kimdir?

Soru 14:

Üstün olan tarafın (patron) diğer tarafı (yanaşma) himaye ettiği, diğer tarafın ise üstün olan tarafın kişisel çıkarları için birtakım hizmetlerde bulunduğu ilişki türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Neo-Marksist düşünür Antonio Gramsci'nin hangi görüşü, klasik Marksist düşünce ile aynıdır?

Soru 16:

Sivil toplum kavramı Batı'da kaçıncı yüzyılda ortaya çıkmış bir kavramdır?

Soru 17:

“Kapitalist çıkar ilişkilerinin hüküm sürdüğü sivil toplum doğal olarak sürekli çatışma ve eşitsizliklerin yaşandığı bir alandır” görüşünü öne süren filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi sivil toplumun doğuşunu“toplum sözleşmesi teorisi” ile açıklar?

Soru 19:

Antik Yunan'da “iyi toplum" olarak tanımlanan sivil toplum, modern dönemin aksine devlet ile bir bütün olarak görülmüştür. Örneğin, Sokrates’in düşüncesinde sivil toplum çatışma konularının kamusal tartışmaya açıldığı ve rasyonel diyaloglar üzerinden çözüme bağlandığı site toplumudur. Sokrates’e göre sivillik bu toplumun vasfıdır ve insan için “iyi yaşamın” teminatıdır.Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi, Sokrates'in söz ettiği diyalog ortamını tesis etme amacına en fazla benzerlik taşıyan şıktır?

Soru 20:

Amerika Birleşik Devletlerinde siyaset sosyolojisinin gelişmesinde aşağıdaki faktörlerden hangisi etkili olmuştur?