logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

‘Sivil Toplum’ kavramını ilk kullanan düşünürler, aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 2:

"Genel olarak siyaset olgusunu ele alan modern sosyolojik araştırmaların ortaya çıkışı, ................... Savaşından sonra olmuştur." Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 3:

Siyaset sosyolojisinin Avrupadaki gelişiminde devlet-toplum ikiliği üzerine yürüyen tartışmalarda toplumdan yana yaptığı çözümlemelerde sosyal sınıflar arasındaki mücadeleyi anlamanın yolu olarak siyasetin toplumsal kökenlerine dikkat çekmiş olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Weber'in devlet kavramlaştırmasının özelliklerinden biri değildir?

Soru 5:

"......................... kavramlaştırmasında, toplumsal hayatı oluşturan ilişkiler ağı sembolik nitelik taşır ve toplum üyelerinin eylemleri ancak sembolik bir bütünlük içinde yer aldığı zaman anlam kazanır." Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 6:

Gramsci, bir toplumsal sınıfın parçası olan ve ait oldukları toplumsal sınıfa kültürel, siyasal ve ekonomik alanlarda homojen bir öz bilinç kazandırma görevini yüklenmiş kişilere ne ad vermektedir?

Soru 7:

'Mikro İktidar' kavramını ortaya atan düşünür kimdir?

Soru 8:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi “Olağanüstü hâl”e karar vermeyi egemenliğin ayırt edici özelliği olarak görür?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Marksist teoriyi, liberal demokrasi ile yönetilen Batılı kapitalist ülkelerdeki toplumsal yaşamı açıklamayı mümkün kılacak biçimde yenileyen Neomarksist düşünürlerden biridir?

Soru 10:

Siyaset sosyolojisini “kimliği açık seçik olmayan, melez bir disiplin” olarak tanımlayan düşünür kimdir?

Soru 11:

1920 - 1930 yılları arasında Amerikan Siyaset Biliminde bir grup siyaset bilimcinin, klasik Siyaset Bilimine karşı cephe alıp; bulgularını sosyoloji, psikoloji, antropoloji ve ekonomi gibi disiplinler yardımıyla çözümlemeye girişmeleriyle ortaya çıkan ekole ne ad verilmiştir?

Soru 12:

I- Post-modern II- Post-yapısalcı  III- Post-liberal   IV- Post-marksist Günümüzde, kimliğe, farklılığa ve toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların olumsallığına vurgu yapan hangi düşünce tarzları ile birlikte, siyasetin ilişkisel doğası yeniden gün yüzüne çıkmaya başlamıştır?

Soru 13:

Üyelerinin çıkarlarını değil başkalarının yararına yönelen, formal, kâr amacı gütmeyen ve çoğunlukla uluslararası alanda faaliyet gösteren gönüllü kuruluşlara aşağıdaki adlardan hangisi verilir?

Soru 14:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi demokratik meşruiyet anlayışının çağdaş siyaset felsefesindeki önemli bir örneğini ortaya koymuştur?

Soru 15:

Paradigma kavramını sosyal bilimler alanına kazandıran bilim tarihçisi ve felsefecisi kimdir?

Soru 16:

Kendisinden önceki düşünürlerin aksine sivil toplumu devletten ayrı bir “ihtiyaçlar alanı” olarak tanımlayan modern çağ filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Devlet ile sivil toplum arasında öngörmüş olduğu söz konusu ayrımın bir sonucu olarak, devletin tarafsız olabileceğini varsayan ve devleti, toplumsal güçlerden soyutlayarak düşünen kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, Easton'a göre, meşruluğun kaynaklarından biridir?

Soru 19:

Küresel sivil toplum, dünya ölçeğinde etkilerini hissettiğimiz birbiriyle etkileşim halinde olan sosyo-ekonomik kurumlardan oluşan hükümetler dışındaki dinamik bir alanı temsil eder teorisi hangi düşünür tarafından üretilmiştir?

Soru 20:

Toplumun varlığının devletin varlığına bağlı olmadığı ve bununla bağlantılı olarak da, siyasal ilişkinin devletin öncesinde ya da devletin dışında da var olabileceğini belirten kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?