logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, ‘iktidar’ için kullanılabilecek bir tanım değildir?

Soru 2:

Post-Marksist düşünceye göre, sınıfın ontolojik olarak ayrıcalıklı bir siyasal özne olarak düşünülmesinin gerisinde hangi sorun bulunmaktadır?

Soru 3:

Cumhuriyet döneminde sivil toplumun canlanışı hangi tarihten itibaren başlamıştır?

Soru 4:

Siyasal iktidarın kendini kabul ettirmesinde insanların iktidarın sahip olduğu güç karşısında duydukları korkunun yanı sıra etkili olan en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İktidar olgusunu çıplak bir şekilde görebilen ilk düşünür hangisi olmuştur?

Soru 6:

Marx'ın toplumsal yaşamda belirleyici faktör olarak tanımladığı etmen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Siyasetin ortak yaşamın ortak iyiye göre düzenlenmesi olduğu şeklindeki tanım hangi düşünürün görüşleri doğrultusunda yapılmıştır?

Soru 8:

Günay Sudan’daki Nuerler hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 9:

Seymor Martin Lipset’in 1960’larda Siyaset(in) Sosyolojisi disiplininin yükselişe geçmesinde dönüm noktası olan kitabının adı nedir?

Soru 10:

Modern siyasi düşüncenin ilki kabul edilen düşünür kimdir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden yaklaşımlardan hangisi Post-Marksist düşüncenin önemli temsilcileri olarak kabul edilen Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe ''nin düşünceleri arasınd ayer almayan bir ifadedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi polis sözcüğünün ifade ettiği anlamlardan biridir?

Soru 13:

Devletlerin hâkim toplumsal sınıf­ların çıkarlarına hizmet ettiğinin altını çizerek, devletin tarafsız olduğu yönündeki liberal düşünceyi eleştirirken, bir anlamda devletin faaliyetlerinde kendini gösteren siyasal gücün toplumsal güç ilişkilerinden bağımsız olamayacağına işaret eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

"...............  kavramlaştırması, toplumsal hayatın dayandığı ilişkiler ağının, doğal dürtü ve zorunluluklar üzerine inşa olduğunu ileri sürer; toplumsal hayatın içerdiği düşün, değer ve anlam sistemlerini pratik neden ve etkinliklerin bir türevi olarak görür." Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 15:

Aşağıdaki kuramcılardan hangisi, 1980’lerin başından beri post-yapısalcı veya kültürü odağa alan, feminizm ve modernleşme tartışmalarını Siyaset Sosyolojisine dahil etmiştir?

Soru 16:

Gramsci ve Althusser’in düşünceleri bağlamında düşünüldüğünde siyasetin göreli özerkliği ne anlama gelir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sembolik toplum kavramlaştırması için doğru ifadedir?

Soru 18:

I-Sivil toplum, ailenin ve devlet kurumlarının dışında, bireylerin gönüllü olarak yer aldığı toplumsal ilişkiler ağıdır.II- Sivil toplum alanı içinde piyasa ve piyasa kurumları, gönüllülük esasına dayanan dinsel yapılar, özel ve kamusal nitelikli dernek ve organizasyonlar ve siyasal partiler gibi çeşitli toplumsal ilişki biçimleri yer alır. III- Sivil toplum, piyasa ve devlet günümüz toplumunu oluşturan üç bileşendir. IV- Sivil toplum kuruluşları kimi zaman  devlet iktidarını ele geçirmeyi hedefler. Sivil topluma ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

Weber’e göre modern toplumsal yaşamdaki hâkim otorite tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Tarihsel blok bir kez oluştuktan sonra üst yapının da alt yapı üzerinde, dolayısıyla siyasetin de ekonomi üzerinde etkiye sahip olabileceğini kabul eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?