logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

I. Aile II. Medya III. Arkadaş Çevresi IV. Okul V. Dernek ve Sendikalar Siyasal değerlerin bireye aktarımı, bir sınıflandırılmaya tabi tutulduğunda, siyasal toplumsallaşmanın iki etmeni ile karşılaşmaktayız. Verilen seçeneklerden hangisinde Birincil Grup Siyasal Toplumsallaştırıcı Etmenler doğru olarak sıralanmıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal iktidarın ayırt edici özelliklerindendir? I- Siyasal iktidar, diğer bütün kural koyucu kurumların ya da kişilerin üstünde yer aldığı için, ülkenin ya da toplumun tamamı üzerinde geçerli olan iktidardır. II- Siyasal iktidar, hüküm sürdüğü alanda iradesine ve kararlarına uyulmasını ikna, manevi baskı ve disiplin cezası gibi yöntemlerle sağlar. III- Siyasal iktidarla toplumdaki diğer iktidarlar arasında eşitlik ilişkisi değil, hiyerarşik bir ilişki söz konusudur. IV- Siyasal iktidar, maddi kuvvet ve zor kullanma gücünü tekelinde bulundurur.

Soru 3:

Türkiye’de 1965 seçimlerinde hangi seçim usulü uygulanmıştır?

Soru 4:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisine göre siyasal birlik genel kamu yararını kapsayan ve bütün birliklerden daha öncelikli ve hiyerarşik olarak tüm sosyal birliklerin üstünde bir birliktir?

Soru 5:

Etimolojik (kökenbilimsel) olarak parti, hangi sözcükten türemiştir?

Soru 6:

Otoriter tek parti rejimlerindeki "tek parti" hangi sebepten gerçek bir parti sayılamaz?

Soru 7:

"Siyasi sistemin yönetiminde kimlerin söz sahibi olacağını ve bu kişilerin sistemi nasıl yönetecekleri konusunda doğan anlaşmazlıklar, uluslaşma sürecini ya da ulusal bir devlet yaratma girişimlerinin karşı karşıya geldiği sorunlar ve siyasi seçkinlerin sisteme katılma isteğindeki kişi ve grupların bu istek ya da çabalarını onaylamaması, meşru görmemesi."Yukarıda verilen koşullar, LaPabombara ve Weiner’ın ileri sürdüğü siyasi partilerin ortaya çıkışında rol oynayan dinamikleri açıklayan kuramlardan hangisini betimlemektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kültürün genetik tanımları için doğru bir ifadedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi resmî olarak yasaklanmış olsa da iktidar için mücadele eden gruplara verilen adlardan biri olabilir?

Soru 10:

Siyasal partilerin ortaya çıkışını açıklayan kuramlardan hangisi parlamentolar içinden doğduğunu iddia eder?

Soru 11:

Kültürün, insanların iletişim kurmasına, öğrenmesine ya da maddi ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamasına imkân veren bir sorun çözücü araç olarak rolü vurgulanan kültür tanımı sınıflandırması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Easton bir siyasal rejimin temel değerlerinin vatandaşlara aşılanmasını hangi kavram ile açıklamaktadır?

Soru 13:

Siyasal İletişimin ana unsurları nelerdir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal kültürün önemli bir kavram olmasının nedenlerinden birisi olarak sayılamaz?

Soru 15:

Herhangi bir devlet sisteminde ve toplumda, kamuoyunun oluşmama olasılığı nasıl mümkün olabilir?

Soru 16:

Siyasi partilerin iktidar yarışını iktisadi bir mantıkla yürütmesi aşağıdakilerden hangi parti tiplerinin doğmasını sağlamıştır?

Soru 17:

'' Siyasetin Sosyolojisi, siyasal davranışların siyasal olmayan (sosyal) nedenlerine eğiliyorsa; Siyaset Sosyolojisi, aynı davranışların siyasal olan nedenlerini de kapsamak zorundadır. '' biçiminde ifade edilebilecek görüşü savunan kimdir?

Soru 18:

Siyaset sosyolojisi siyaset ile toplum arasında nasıl bir ilişkinin bulunduğunu varsayar?

Soru 19:

Sosyolog Robert Park, bir toplumsal hareketin, tarihsel olarak bir toplum üzerinde genel bir etkiye sebep olmasını nasıl formülleştirmiştir?

Soru 20:

Siyasetin Sosyolojisinin esas itibariyle, siyasi yapıların, siyasi ilişkilerin veya daha teknik deyimle siyasi etkileşimin ardında yatan etkenlere bakmak olduğunu belirten (klasik) perspektifin temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?