logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Toplumsal ilişkilerin özünün ekonomi olduğundan hareketle, siyaseti ekonomiye indirgeyen yaklaşımın temel aldığı düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

1960’lar Siyasal İnsan (Political Man) adlı kitap kim tarafından yazılmıştır?

Soru 3:

Robert Dahl tarafından günümüzdeki demokrasilerin işleyişini tanımlamak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Bürokratik elitlerin toplumu yöneten bir azınlık grup içerisinde yer almasına ve alınan kararlar ve oluşturulan politikalar üzerinde etkili olmasına yol açan faktörlerden biri, bürokrasinin teknik bilgi ve uzmanlığa sahip olması ve kamu politikalarının uygulanması aşamasına dair tekelci pozisyonudur. Buna göre, hangi iki bilgi, bürokrasinin teknik bilgi ve uzmanlığına örnek teşkil eder?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Pareto için yanlıştır?

Soru 6:

Siyasal yabancılaşmada ile kişinin kimliği ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyeilişkin doğru olmayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Pek çok insan tarafından devlet; Osmanlıdaki otoriter, güçlü, kural koyan, sert bir yapıda görülmekle birlikte aynı zamanda merhametli, zor zamanda yardım eden, kol kanat geren, kollayan, müdafaa eden bir kurum olarak algılanır. Bu, bazı ailelerdeki babanın rolüne benzer bir yapıdır. Bu tip devlet-toplum ilişkisi modelleri nasıl adlandırılır?

Soru 8:

‘Elit’ terimini ilk kullanan düşünürlerden olan ve bütün toplumların ‘elit olanlar’ ve ‘elit olmayanlar’ şeklinde iki tabakaya ayrıldığını öngören, ayrıca ‘Akıl ve Toplum’ adlı eseri yazan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Sivil toplumu insanların doğası gereği kendi inisiyatifleriyle bir araya gelip bir anlaşma yaparak kurdukları toplum biçimi olarak değerlendiren teoriye ne ad verilir?

Soru 10:

"Gaetano Mosca'ya göre tek bir kişinin toplumu yönetmesi mümkün değildir. Ona göre, yönetici kişi danışmanların, yöneticilerin, çeşitli alanlarda çalışacak yetenekli kişilerin ve güvenlik güçlerinin yardımına ihtiyaç duyar."Bu durum aşağıdaki sonuçlardan hangisini doğurmaktadır?

Soru 11:

Michels' e göre örgütlenmenin doğuracağı şey aşağıdakileden hangisidir.

Soru 12:

Endüstri devriminin yarattığı yeni sınıf aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Devletin halkıyla iletişim halinde olmasıdır.II. En önemli aktörü, kitle iletişim araçları / medya dır.III. Devletin kendi yurttaşını yetiştirme sürecinde önemli bir araçtır.IV. Yurttaşlık bilinci oluşturma konusunda yararlanılan bir araçtır.Yukarıdakilerden hangileri "Siyasal İletişim" ile ilgili doğru bilgilerdir?

Soru 14:

Thomas Hobbes'un toplum sözleşmesine göre, bireyler bütün güçlerini devrederek devleti yaratırlar ve devletin garantörlüğündeki bir toplumsal yaşam içerisinde yaşamlarını güvence altına almış olurlar.Bu toplum sözleşmesine göre devlet, aşağıdakilerden hangisine karşı toplumun güvenliğini temin etmekle yükümlü değildir?

Soru 15:

I. Üretim yapısında “esnek üretime” geçiş. Yeni teknolojik gelişmeler, teknolojide ürün farklılaşmasının yüksek ve üretim süresinin kısa olduğu yeni bir üretim tarzına, “esnek üretime” geçişi mümkün kılmıştır. Böylece farklı şirketler tarafından farklı ülkelerde üretilen parçalar yine farklı bir şirket tarafından monte edilip pazara sunulmaya başlanmıştır. Bunun sonucu parça başı çalışma ve kısmi zamanlı işler artmıştır. II. Hizmet sektörünün imalat sektörü aleyhine büyümesi. Bu gelişme hem yüksek vasıflı profesyoneller için küresel bir pazar sağlamış hem de eğitimli bir yeni orta sınıfın gelişmesine neden olmuştur. III. Sınıf çatışmalarından farklı olarak yeni toplumsal çatışmaların ortaya çıkmış olması. Bu gelişmeler çerçevesinde sınıf çatışması yerini, çevrecilik, barış, kadın sorunları gibi daha farklı sorunlar etrafında somutlaşan toplumsal çatışmalara bırakmıştır. Yukarıda sıralananlardan hangileri, 1960’lı yıllarda yaşanan toplumsal değişimin sebepleri arasında sayılabilir?

Soru 16:

Elit teorisi ile ilgili yanlış olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kamuoyu ne demektir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi iletişimin unsurlarından birideğildir?

Soru 19:

1. Parti Özerkliği 2. Örgütlenme Derecesi 3. İktidarın Merkezileşme Derecesi 4. Örgütün Tutarlılık Derecesi 5. Örgütün Katılma AnlayışıYukarıda sıralanan özellikler, siyasi partinin hangi yönünü ifade etmektedir?

Soru 20:

Siyasal toplumsallaşma süresinde bireyleri toplumsallaştıran etmenlerin, birincil ve ikincil olarak gruplanmasındaki ölçüt, aşağıdakilerden hangisinde daha iyi ifade edilmektedir?