logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Althusser'in fikirlerini yansıtmamaktadır?

Soru 2:

Sivil toplumu tamamlanmamış bir proje olarak gören düşünür hangisidir?

Soru 3:

Laclau ve Mouffe'un siyaset ve topluma ilişkin düşüncelerine uygun olmayan bir bakış açısını içeren ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Karl Marx, devlet ve sivil toplumu bir bütün olarak görür ve bu bütünlüğün kapitalist ilişki ve üretim biçimlerinin yaygınlaşmasıyla bozulduğunu düşünür. Marx'ın bu görüşüne göre, aşağıda belirtilen hangi uygulama bu düşünceyi destekler?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Postmodern dönemde sivil toplum kavramının sembol bir kavram olmasıyla ilgili nedenlerden birisi olarak sayılamaz?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, 1968’de düzenlenen üçüncü Karşılaştırmalı Siyaset Sosyoloji konferansında oluşturulan Siyaset Sosyolojisi Komitesinin altındaki çalışma gruplarının uzmanlık alanlarından biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi davranışçılığın 1930’larda Amerikan siyaset biliminde dönüm noktası olmasının önemli sebeplerinden birisidir?

Soru 8:

Olgu-değer ayrımına giderek sosyologun toplumsal gerçekliği değer yargılarından bağımsız olarak inceleyebileceğini ve objektif bir bilgiye ulaşabileceğini varsayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi özellikle ikinci dünya savaşından sonra yaşanmaya başlanmış olan toplumsal ilişkiler düzeyindeki bir dizi değişikliğin siyasete olan yansımaları arasında yer almayan bir değişikliktir?

Soru 10:

Siyaset Sosyolojisi hangi paradigmayı kullanır?

Soru 11:

Demokrasi ile sivil toplum arasındaki bağı kuran düşünürler hangi düşünce geleneğine mensupturlar?

Soru 12:

(I) Siyasete ilişkin dernek ve komiteler (II) Marx ve Weber’in katkıları (III) Beyin göçü (IV) Davranışçılık ekolünün ortaya çıkması (V) Siyaset biliminde sosyolojik ve psikolojik kuramların önemli olduğunu anlama Yukarıdaki numaralandırılmış ifadelerden hangisi, siyaset sosyolojisinin ABD’de gelişmesinde birincil bir etkiye sahip değildir?

Soru 13:

"Sivil toplum" kavramı, hem modernleşme sürecindeki Batı toplumunun tarihsel olarak geldiği aşamayı hem de gelinen bu duruma bağlı olarak devlet-toplum ilişkisini demokrasi ekseninde yeniden ele alan düşünme biçimini tanımlar. Sivil toplum kavramının demokrasi düşüncesinin gelişimine katkısı ciddi boyutta olmuştur. Devletin karşısında özerk bir toplumsal alanın varlığını öngören sivil toplum teorisiyle birlikte, kamusal alan, anayasal yurttaşlık ve hukuk devleti gibi modern demokrasi düşüncesinin vazgeçilmez kavramları gelişme olanağı bulmuştur.Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi sivil toplum-devlet ilişkileri ekseninde değerlendirilemez?

Soru 14:

Sivil toplumda siyasal olmayan organizasyon ve derneklerin demokrasi için hayati önemine dikkat çeken isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Althusser'in kavramlaştırmasında var olan üretim koşullarının sürmesi ve mevcut toplumsal formasyonun devam etmesini açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Tarihsel blok kavramı aşağıdaki düşünürlerden hangisine aitttir?

Soru 17:

Modern devleti karakterize eden özelliklerden birinin "devletin faaliyetlerini hukuk temelinde gerçekleştirmesi" olduğunu söyleyen kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Rousseau'nun toplum ile ilgili düşüncelerine uygundur?

Soru 19:

Paradigma kavramını sosyal bilimlere kazandıran bilim tarihçisi ve felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Louis Althusser’in ağırlıklı olarak ideoloji yoluyla faaliyet gösterdiğini belirttiği ve üretim ilişkilerinin yeniden üretimini temel işlevi olarak gördüğü kurumları nitelemek için kullandığı