............ olarak bilinen Wundt ve onu izleyen diğer araştırmacıların bakış açısı; zihinsel yapıların ve aktivitelerin temel zihinsel bileşenlerini ortaya çıkarmaya çalışır. Yukarıdaki ifadedeki boşluk için en anlamlı seçenek aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Yapısalcılık
Yapısalcı yaklaşıma göre psikolojinin esas görevi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Bilinç deneyimlerinin doğasını keşfetmek
Davranışın yönü, davranışın yoğunluğu ve davranışa devam etme ısrarı, hangi kavramın bileşenleridir?
Doğru Cevap: C) Güdülenme
“_____(1) ilkesine göre, insanların, çeşitli açılardan birbirine ___(2) nesneleri bir grup olarak algılama eğilimi vardır. Nesneler şekilleri, büyüklükleri ya da renkleri açısından ____(2) algılanabilir..” Hangi seçenekte numaralı olarak “___” ile gösterilen alanda yer alması gereken kavram bulunmaktadır?
Doğru Cevap: A) Benzerlik(1), Benzer(2)
'İnsanlar öyle hissettikleri için öyle davranmazlar, öyle davrandıkları için öyle hissederler' ifadesi hangi kuramı açıklar niteliktedir?
Doğru Cevap: A) James-Lange Kuramı
"Fizyolojik uyarılma doğrudan duyguya yol açmaz, insanlar fizyolojik uyarılmayı bağlam içinde değerlendirerek, ona bir anlam yükler". Yukarıda verilen önerme hangi duygu kuramına aittir?
Doğru Cevap: A) İki faktörlü duygu kuramı
Atkinson ve arkadaşları 1995 yılında kavramları kaç ayırmış ve bunlar nelerdir?
Doğru Cevap: B) 2/Klasik Kavramlar ve Olasılık içeren Kavramlar
İçgüdülerin bilinçdışı oluştuğunu ifade eden Freud iki temel içgüdü üzerinde durmuştur. Bu iki temel içgüdü aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir.
Doğru Cevap: E) Yaşam-Ölüm
Gece deniz kenarında oturan Zehra, uzaktaki sabit duran deniz fenerinin ışığına uzun süre baktıktan sonra ışığın hareket ettiği hissine kapılmaktadır. Zehra'nın bu algısı aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: A) Otokinetik etki
Gestalt yaklaşımı için aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir? 1. “Fi” fenomeni olgusu yaklaşımın temelini oluşturur. 2. İnsan zihni çevresini algılamaya çalışırken etrafındaki nesneleri ya da uyaranları birleştirerek veya şekillendirerek “anlamlı bütünler” yaratır. Bu bütünler onları oluşturan tek tek parçalardan daha fazlasını ifade etmektedir. 3. Davranışı belirleyen şey ise bireyin psikolojik olarak dünyayı ya da içinde bulunduğu çevreyi algılayış biçimidir. Bu algılama, çevre ile bireyin ihtiyaçlarının, amaçlarının veya duygularının karşılıklı etkileşimine göre anlamlı bütünler halinde olmaktadır.
Doğru Cevap: E) 1, 2 ve 3
Aşağıdakilerden hangisi algıdaki temel örgütlenme ilkelerinden biridir?
Doğru Cevap: C) Şekil-zemin ilkesi
AÖF sınavlarını geçemediğini öğrenen kişinin yüzünün asılması duyguların hangi bileşeni ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: D) Duygunun Davranışsal Bileşeni
Hull güdüleri birincil ve ikincil dürtüler olmak üzere ikiye ayırmıştır. Aşağıdakilerden hangisi birincil dürtülerden değildir?
Doğru Cevap: D) Para Kazanma
Aşağıdakilerden hangisi “insan davranışlarının bireyin kontrol edemediği bilinçdışı süreçler ve geçmiş yaşantılar tarafından belirlendiği” görüşünü savunan bakış açısıdır?
Doğru Cevap: C) Psikodinamik bakış açısı
Bir sözcükteki harflerin karıştırılıp verilmesine ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: A) Anagram
İnsanların soyut bir şekilde değil de kavramların örneklerini gerçek hayatta görerek ve deneyimleyerek öğrendiklerini söyleyen kavram oluşturma modeli aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) İyi örnekler modeli
“Aralarında, merak, girişkenlik, kavgacılık içgüdülerin olduğu toplam on iki içgüdüden oluşan liste kim tarafından yapılmıştır?
Doğru Cevap: A) William McDougall
Aşağıdakilerden hangisi, gruplama ilkelerinden birisi değildir?
Doğru Cevap: B) Uzaklık ilkesi
İlk psikoloji laboratuvarını kuran ve psikolojinin bağımsız bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasını sağlayan araştırmacı kimdir?
Doğru Cevap: A) Wilhelm Wundt
Veri toplarken evreni temsil ettiği düşünülen gruba ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Örneklem