logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Bilimi

Soru 1:

Siyasal toplumsallaşma faktörlerinden hangisi birincil gruplardandır?

Soru 2:

Modernlik ve demokrasi fikirlerinin yayılmasıyla birlikte egemenliğin ve siyasal iktidarın meşruluğunun kaynağı aşağıdaki ögelerden hangisine dayandırılmıştır?

Soru 3:

Siyaset sosyolojisi kapsamında iktidarın sosyal hayatta işleyişi, paylaşımı ve dağılımı konusunda dört ana yaklaşımdan biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdaki isimlerden hangisi egemenlikle ilişkili görüşleri bakımından diğerlerinden farklı bir kategoride yer alır?

Soru 5:

Siyasal rejim tarafından konulmuş kurallara ve normlara uygun olmayan ve onlara karşı çıkmak amacıyla gösterilen eylemlere ne ad verilir?

Soru 6:

"Belli bir ülke üzerinde yaşayan toplumun bütünü üzerinde işleyen iktidardır. Sosyal yaflamda bir babanın aile içindeki iktidarı aile ölçeğiyle öğretmenin öğrenciler üzerindeki iktidarı sınıfla sınırlıyken siyasal iktidar toplumdaki tüm birey, grup ve kurumlar üzerinde işler" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi toplumun tümünde etken olan siyasal iktidar kapsamındaki ilişkilerin cereyan ettiği siyasal hayat alanının en belirgin niteliklerinden biri değildir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi şehir devletlerini, onların anayasal örgütlenmelerini ve siyasal rejimlerinin incelendiği "Politika" kitabının yazarıdır?

Soru 9:

Aşağıdaki hangi siyaset bilimi teorisine göre, "devlet, insanoğlu tarafından, bölünemez, piyasadan alınıp satılamaz nitelikte olan belirli hizmetleri yerine getirmek üzere kurulmuş" şeklinde ifade edilerek bir anlamda devletin kuruluş amacının sınırlı olduğu üzerinde durulmaktadır ?

Soru 10:

Canlı bir varlık olarak yaşadığı fiziki ve toplumsal çevresinden sürekli etkiler alan birey, çeşitli tepkiler vermektedir. Bu tepkiler içinde, uyma ve uymama şeklinde gelişen bir davranış sergilemektedir. Bu davranış siyaset bilimi terminolojisine göre nasıl tanımlanmaktadır ?

Soru 11:

Siyaset kelimesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal iktidarın biçimlerinden biridir?

Soru 13:

Eski Yunan düşünürü Aristoteles’in şehir devletlerini, onların anayasalarını, örgütlenmelerini ve siyasal rejimlerini ele aldığı kitabının adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

John Locke'nin devlet kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Yetki devrine klasik bir örnek olarak verilen, İngiltere'de kralın otoritesini sınırlamaya yönelik ilk girişim olan "Magna Carta" aşağıdaki hangi tarihte gerçekleşmiş ve o tarihten bu yana İngiliz siyasi kültüründe bir gelenek olarak devam etmiştir?

Soru 16:

Modern devlet bugünkü şekline hangi yüzyılda ulaşmıştır?

Soru 17:

- Kitapta baştan sona kadar devlet konusu incelenmektedir - Devletin doğası, Devletin örgütlenmesi, Devletin işlevleri ve Devletin diğer devletlerle ilişkileri kitabın bölümlerini oluşturmaktadır. Yukarıda verilen bilgiler Politikaya Giriş adlı kitaba aittir. Söz konusu kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

1. Siyaset teorisinde “devlet” doğası gereği soyut bir kavramdır onun adına egemenliği fiilen kullanan ve aralarında işbirliği yapmış bir yapıda olan organlar vardır bu organlarında belirlenmiş görev, yetki ve sorumlulukları vardır buna göre aşağıdakilerden hangisi “devlet” kavramının konularından birisi değildir?

Soru 19:

I. Ekonomik zenginlik, fiziki güç, silah gücü gibi maddi farklılıkların yanında bilgi, yetenek, statü, kişilik özellikleri gibi maddi olmayan farklılıklar iktidar ilişkisinde birer kaynağa dönüşür. II. Bir iktidar ilişkisi servete, konuma, bilgiye, karizmaya dayanabilir ya da sadece otoriteden kaynaklanabilir. III. Toplumsal düzlemde işleyen iktidarın kaynağı fizikse, ekonomik veya sembolik olabilir. IV. İktidar başkalarının davranışlarını etkileyebilmeyi hedeflemez. V. İktidar toplumsal yaşamın her alanında yer almak zorunda değildir. Yukarıdakilerden hangileri iktidarın temel fonksiyonlarına ilişkindir?

Soru 20:

Devletin hedefi yasa ve düzenin muhafazası, dış düşmanlara karşı müdafaa ve hayatın korunmasıyla sınırlı değildir; işlevi daha yüksek ve daha kapsamlıdır, yurttaşların mükemmel bir toplumsal hayat içerisinde mutluluğudur. Yukarıda devlete ilişkin düşünceleri kısaca ele alınan ve geriye bıraktığı Politika adlı eser ile Siyaset Bilimi'nin gelişmesine ciddi anlamda katkı sağlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?