logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Bilimi

Soru 1:

Devlet teorisini, insan ve toplumun doğası konusundaki fikirlerinden hareketle inşa ederek liberallerin aksine, insan doğası hakkında kötümser olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

3. Michel Foucault’a göre “iktidar” baskın bir iradenin bireyler ve gruplar üzerinde dayatılmasıdır böylece “iktidarın” bir görünen açık işleyişi bir de doğrudan gözlemlenemeyen işleyişi vardır buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Siyasi iktidarın temel öğelerinden olan otoriteyi geleneksel otorite, karizmatik otorite ve hukuki/rasyonel otorite şeklinde üçe ayırarak analiz eden düşünür kimdir?

Soru 4:

10. Bireyin günlük yaşamında çok sayıda yaptığı davranış ve eylem vardır bunların içinde siyasal toplumun, siyasal kurumların ve siyasal iktidarın süreçlerinden etkilere tepkisi vardır bu tepkilerde önemli olan nedir?

Soru 5:

Çin seddinin inşa edilmesi insanları siyasete yönelten temel faktörlerden hangisine bir örnek oluşturur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir olağan katılma biçimidir?

Soru 7:

Bir bakıma redlerden oluşan ve evrensel değer olan insan eşitliği ilkesini red eden siyasi rejim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

6. XV. Yüzyılda Machiavelli belli bir toprak parçası ve topluluk üzerinde etkili olan otoriteyi anlatmak için “stato” kelimesini kullanmıştır daha sonraki gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi, bireyin siyasal toplumlaşmasının başlangıç dönemini ifade eder?

Soru 10:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi faşizm deneyimi yaşamıştır?

Soru 11:

İslam düşünürü Farabi’nin erdemli devleti anlattığı kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İslam dünyasında devlet yöneticilerine sunulan ve dönemin devlet yapısını, kamu yönetimine ilişkin sorunları ve bu sorunların çözümlerine ilişkin önerileri içinde bulunduran eserlere ne ad verilir?.

Soru 13:

Siyasetin iktidar mücadelesi olarak anlaşılmasının temelinde çeşitli sebepler vardır aşağıdakilerden hangisi bu sebeplerden birisi değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çağdaş demokrasiler için söylenemez?

Soru 15:

UNESCO siyaset biliminin kapsamlarını hangi tarihte sınırlandırmıştır?

Soru 16:

Aristoteles’e kadar geri götürülebilecek klasik dönemde, siyaset biliminin temel konusunun aşağıdakilerden hangisi olduğu kabul ediliyordu?

Soru 17:

Aşağıdakilrden hangisi, siyasal katılımı "ilgi, önemseme, bilgi ve eylem" aşamalarıyla açıklayan siyaset bilimcidir?

Soru 18:

Ancak gözlemlenebilen ve ölçülebilen olguların bilimsel faaliyetin nesnesi olabileceğini düşünen A. Comte, insanlığın deneyimlediğini öne sürdüğü aşağıdaki evrelerden hangisini destekliyordu?

Soru 19:

Tüm yönelimlerin oligarşik bir nitelik gösterdiğini söyleyen bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Siyaseti bir savaş biçimi olarak ele almakta ve olguyu savaşın argümanlarıyla analiz etmekte olan ve " Politikaya Giriş" adlı eseri olan düşünür kimdir?