logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyaset Bilimi

Soru 1:

İlk sosyalist devrim kimin önderliğinde başlatılmıştır?

Soru 2:

İktidar ilişkileri ve kaynakları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Aşağıdaki siyasal akımlardan hangisi işçi sınıfının sorunlarına yönelik entelektüel ilgi sonucunda doğmuştur?

Soru 4:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi 1951'de imzalanan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu Anlaşması'nın taraflarından biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi mutlakiyetçi düşüncenin savunduğu değerlerden biri değildir?

Soru 6:

".................... toplumların ekonomik, siyasal, kültürel, sosyal, teknolojik ve ekolojik alanlarda bütünleşmesi ve dayanışmanın artması sürecini ifade etmektedir. Dünyanın tek düze hale gelmesi değilse de farklılıkların azalması, gücün ve etkinin yerelden küresel alana taşınmasıdır." Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 7:

Yasama, yürütme ve yargı erklerinin hem merkezî hem de yerel düzeyde teşkilatlandığı yönetim şekline ne denir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi otoriter düşüncenin ortaya çıkış nedenlerinden biridir?

Soru 9:

Tek parti ve dar çoğunluklu iktidar anlayışına karşın, yürütme gücünün büyük koalisyonlar içerisinde paylaşılmasını esas alan sistem aşağıdaki ülkelerin hangisinde mevcuttur?

Soru 10:

"Bazı yorumculara göre istikrarlı bir demokrasinin barışçıl bir şekilde oluşturulması yurttaşlar veya gruplar arasında güven duygusunu tesis edecek bu da demokrasinin uzun bir dönem yaşamasını beraberinde getirecektir. Bir ülkedeki siyasal liderlerin demokrasiye olan inançları da demokrasinin pekişmesi açısından önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir."Yukarıda bahsedilen demokrasiyi kolaylaştırıcı veya teşvik edici unsura sosyo-ekonomik kalkınmışlık eklenirse bu görüş hangi düşünürlere ait olur?

Soru 11:

I. Fransız Devrimi II. Amerikan Bağımsızlık BildirgesiIII. Amerikan AnayasasıYukarıda 18. yüzyıl Aydınlanma Çağı'nın olayları verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisinde bu olaylar tarihsel olarak doğru sırayla verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi egemenlik kavramının ortaya çıktığı ilk uluslararası anlaşma olarak kabul edilir?

Soru 13:

Kamuoyu ile ilgili söylenenlerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Hükmettiği insanlara karşı sistematik bir biçimde hak ihlalleri gerçekleştiren devletlere karşı uluslararası toplum tarafından silahlı güç kullanılarak yapılan harekete verilen ad, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi realizm düşüncesinin temelinde vardır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi "çoğunlukçu demokrasi" modelinin temel özelliklerinden biri değildir?

Soru 17:

Aşagıdaki kavramlardan hangisi belirli siyasal kavramlar alınması sürecine karardan etkilenenlerin de katılmasını sağlar?

Soru 18:

1215 tarihli Magna Carta’nın önemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Marksist yöntemde kullanılan kavramlardan biri değildir?

Soru 20:

Demokrasinin farklı tanımları bulunmaktadır. Bu tanımlar içinde en klasik tanımı ile Eski Yunanca “halk” anlamına gelen demos ve “iktidar, yönetim” anlamına gelen kratia köklerinden türetilen demokrasi, “halk yönetimi” anlamına gelmektedir. Bu tanımların yanı sıra, sorunlu olarak gözükse de demokrasinin en yaygın kullanılan tanımlarından olan  “halkın, halk tarafından, halk için yönetimi” şeklindeki yaklaşımı aşağıdakilerden kime aittir ?