logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Siyasal Hayatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi II. Meşrutiyet liberalizmi sürecinde yaşanan gelişmelerden değildir ?

Soru 2:

1982 anayasası, 1982'den bu yana 20 kez değiştirilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi 2017 değişikliği (20. değişiklik) bağlamında değerlendirilir?

Soru 3:

1932-1937 arasında İktisat Vekili ve 1937-1939 arasında Başbakan sıfatı ile bu dönemde egemen olan devletçi politikaları belirleyen ve uygulayan kadronun başında aşağıdaki siyasetçilerden hangisi vardı?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi DP’nin 1946 seçim sonucuna itirazlarından biri değildir?

Soru 5:

Ca n güvenliği, şeref, haysiyet ve ırzın korunması A leni yargılanma hakkı A skerlik hizmetlerinde adalet ve eşitlik M ali güce göre vergi alınması ilkesi M ülkiyet hakkı Yukarıdakilerden kaç tanesi Gülhane Hattı Humayunu (Tanzimat Fermanı) içerisinde yer alan konulardandır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin iç siyasette 1970'li yıllara sancılı bir şekilde girmesinin nedenlerinden biri değildir?

Soru 7:

Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı hangi yılda uygulamaya konulmuştur?

Soru 8:

30 Eylül 1960'te kurulan ve kalkınma planlarını hazırlayan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

FETÖ/PDY tarafından hayata geçirilmeye çalışılan darbe girişiminin diğer darbelerden en önemli farkı nedir?

Soru 10:

1908’de ilan edilen Birinci Meşrutiyet ile İkinci Meşrutiyetin ilanı arasında kaç yıl vardır?

Soru 11:

Şevket Süreyya Aydemir, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Vedat Nedim Tör gibi ekonomi-politik düşünürlerinden oluşan grubun “Kadrocular” olarak adlandırılmasının temel nedeni nedir?

Soru 12:

I.Meclis-i Umumi adı verilen yasama organı Heyet-i Ayan ve Heyet-i Mebusan adında iki ka­nattan oluşur. II.Heyet-i Mebusan’da, her elli bin er­kek nüfusa bir temsilci düşmektedir III.  Meclis ile hükümet arasında uyuşmazlık çıkmasında padişahın Heyet-i Mebusan’ı dağıtma yetkisi vardır IV.Padişah. Heyet-i Mebusan başkanı ve iki yar­dımcısını bu heyetçe gösterilen üçer aday arasından seçer ve atar. Osmanlı Devletinde Anayasacılık Hareketleri  kapsamıyla ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri  doğrudur?

Soru 13:

TBMM'nin sadece yasama yetkisini kullandığı ve Meclisin, Millet Meclisi (450 üye) ve Cumhuriyet Senatosu (150 üye)  olarak iki kanattan oluştuğu anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi İttihat ve Terakki Cemiyetiyle ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 15:

İlk olarak 1933 yılında Yüksek Müdafaa Meclisi adıyla kurulan ve 1961 Anayasasında bu adıyla ismen zikredilmiş ve bu şekilde anayasal statü kazanmış kurum hangisidir?

Soru 16:

Türkiye Cumhuriyetinin ilk sivil cumhurbaşkanı kimdir?

Soru 17:

Türkiye’de Milliyetçi-sol oluşumlara örnek olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

Soru 18:

İlk olarak 1961 Anayasasına giren ve toplumu dönüştürme projesinin en önemli halkaları kabul edilen kanunlar hangisidir?

Soru 19:

Osmanlı’da devlet işlerinde karşılaşılan bazı sorunlarda din hukukunun yargılarının ne olacağını belirleme yetkisine sahip olan görevli kimdir?

Soru 20:

1930’larda Türkiye’de egemen olan ekonomik yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?