logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Maliye Politikası 2

Soru 1:

Yerel yönetimin vergi kaynaklarıyla ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur? I.Yerel yönetim vergilerinin en tipik örneği emlak vergileridir. II.Bu tür vergilerin yerel yönetimlere bırakılmış olmasının temel nedeni  ilgili vergilerin konuları yerel yönetim sınırları içinde olmasıdır. III.Üniter sistemlerde emlak vergisi gibi vergilerin oranları genellikle yerel yönetim tarafından belirlenmektedir.

Soru 2:

I. Sübvansiyon II. Caose Teoremi III. Mülkiyet haklarının tesisi IV. Vergileme Yukarıdakilerden hangii ya da hangileri çevre sorunları ile mücadelede kamu sektörünün üstlendiği düzenlemelerdir?

Soru 3:

Yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin bölgeler itibarıyla farklılıklar göstermesi, aşağıda verilen bölgesel dengesizlik nedenlerinden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetimin yerel yönetime bazı vergi türlerini bırakmasının sebeplerinden birisi değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, gelişmekte olan ülkelerde dış kaynakların teşvik edilmesinin maliyeti olabilir?

Soru 6:

Bireysel bilgi, beceri ve yeteneklere dayanan üretim kapasitesi olarak adlandırılan sermaye türü aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Üretilen milli gelirden kamusal amaçlara tahsil edilen fona ne ad verilmektedir? Dolaysız vergi oranı Toplam vergiler Sosyal Tasarruf oranı Cari harcama Sermaye oranı Vergi yükü, sosyal tasarruf oranı adı da verilir. Üretilen milli gelirden kamusal amaçlara tahsis edilen fonlardır. Dolayısıyla doğru cevap C’dir. I. Cari harcamalar azalmıştır, II. Savaş sanayiine yatırım artmıştır, III. toplam harcamalar artmıştır, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri 1937-41 dönemleri arasında uygulanmıştır?

Soru 8:

Hâkim gücün merkezî yönetimde olduğu, ülke yönetimin tek bir anayasa ile sağlandığı ve yasama organınca yapılan yasaların bütün ülkede uygulandığı siyasal sisteme ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi hava kirliliği sonucunda imzalanan bir anlaşmadır?

Soru 10:

Kamunun, gelir dağılımının düzeltilmesi fonksiyonu göz önünde bulundurulduğunda merkezi ve yerel yönetimler ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

I. Gelir dağılımı ölçütü, bireysel gelir dağılımıdır. II. Fonksiyonel gelir dağılımında bütün bireyler eşit olarak üretime katılırlar. III. Sektörel gelir dağılımıi farklı sektörlerde yaratılan gelirleri ifade eder. IV. Bölgesel gelir dağılımı, bölgeler itibariyle yapılır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 12:

Üniter sistemde mali tevzin aşağıdaki yönetim kademelerinden hangisi/hangileri arasında gerçekleştirilmektedir?

Soru 13:

Kamu ve özel kesimde üretime giren üretim faktörlerinin dönemsel akım olarak elde ettikleri faktör paylarının dağılımı olarak adlandırılan gelir dağılımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Gelir vergisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 15:

Kamunun kaynak dağılımı fonksiyonu göz önünde bulundurulduğunda, aşağıda verilen hizmetlerden hangisini yerel yönetimlerin gerçekleştirmesi gerektiği söylenebilir?

Soru 16:

Tam kamusal mal ve hizmetler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Bireyin gelirinin belirli bir seviyenin üstünde olması durumunda artan oranlı gelir vergisi ödemeleri, belirli seviyenin altında ise mali destek alması uygulamasına ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi gelişmekte olan ülkelerde sektörel teşviklerin iç kaynaklarla finanse edilmesini güçleştiren nedenler arasında sayılamaz?

Soru 19:

Faaliyetleri nedeniyle kıyısına kuruldukları gölün kirlenmesine neden olan işletmelerden birine gölün mülkiyetinin bedeli karşılığında tesis edilmesi hangi politikaya örnektir?

Soru 20:

A ülkesi=0,512 B ülkesi=0,423 C ülkesi=0,415 D ülkesi=0,325 E ülkesi=0,298 Yukarıda Gini katsayısı verilen ülkelerin hangisinde gelir diğerlerine göre daha adil bir şekilde dağılmaktadır?