logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Maliye Politikası 1

Soru 1:

Toplam arz (AS) eğrisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Mali sürüklenmeye hangi otomatik istikrar sağlayıcılar sebep olmaktadır?

Soru 3:

Vergi esneklik değeri 1.5 ise aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Otomatik istikrar mekanizmaları, bir ekonomide dalgalanmaları önleyerek istikrarın sağlanmasına yardımcı olurken aşırı esnek vergi sistemlerinin büyük boyutlu dalgalanmaları istikrara kavuşturmada bir engel oluşturabileceği savunulmaktadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 5:

Denk bütçe çarpanı hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Ekonomiler için ince ayar niteliği taşıyan mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi toplam talebe ticaret yapılan ülkelerin katkısıdır?

Soru 8:

Bir maliye politikası işleminin uygulanmaya konulması ile beklenen sonucu vermesi arasındaki gecikme” tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakiler ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Parasal taban üzerinde yabancı para girişinden kaynaklanan etkilerin nötr hale getirilmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Kamu harcamalarının otomatik istikrar sağlamadaki işlevleri ve uygulama yöntemleriyle ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

I. Yatırım talebi faiz oranındaki değişmelere duyarsız ise IS eğrisi dik konumdadır II. Para talebi faiz oranındaki değişmelere duyarlı ise LM eğrisi yatay konumdadır III. IS eğrisi negatif eğimli, LM eğrisi pozitif eğimlidir IV. Yatırımın faiz esnekliği sıfır ise IS eğrisi yatay konumdadır IS-LM eğrilerinin eğim ve konumlarıyla ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Bir ekonomide herhangi bir sorunun ortaya çıkışı ile bir mali işlem için harekete geçme kararı arasındaki gecikmeye ne ad verilir?

Soru 14:

2007 yılında ekonomik kriz ilk hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Soru 15:

I. Vergilerin otomatik istikrara sahip olması için esnek bir vergi sisteminin yapılanmış olması gerekir II. Artan oranlı olarak düzenlenen kişisel gelir vergisi, esnekliği son derece yüksek olan bir vergidir III. Kurumlar vergisinin otomatik istikrar sağlayıcı olarak etkisi, kişisel gelir vergisinin otomatik istikrar sağlayıcı etkisinden daha fazladır IV. Servet vergilerinin otomatik istikrar sağlayıcı gücü oldukça yüksektir V. Kişisel gelir vergisinin artan oranlılık derecesi, ekonomide vergi kaçakçılığının ne kadar yaygın olduğu ve verginin tahsil edilme biçimi, kişisel gelir vergisinin otomatik istikrar sağlayıcı gücünü etkileyen faktörlerdir. Vergilerin otomatik istikrar sağlayıcı işlevleri ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Kamu harcamalarındaki artış (azalış), vergilerdeki düşüş (artış) veya yatırımlardaki otonom bir artış (azalış), IS eğrisini sağa (sola) kaydırır. Para arzındaki artış (azalış), LM eğirisini sağa (sola) kaydırır. Dengeye tekrar dönülmesi sürecinde maliye ve para politikalarının nispi etkinliği, basit klasik ve basit Keynesyen modeller çerçevesinde açıklanabilir. İki model arasındaki temel fark aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Döviz kuru sabit iken para ve maliye politikalarının etkileri ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Ekonomik istikrarın sağlamak için uygulanan politikaların  iradi olarak alınan yasal ve idari kararların yanında aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?

Soru 19:

Toplam talep toplam arz modelinde toplam arzın keynesyen alanında uygulanan maliye politikaları hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Transfer harcamalarındaki bir değişikliğin gelir düzeyinde yarattığı değişmeyi gösteren katsayı nedir?