logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Devlet Bütçesi

Soru 1:

"Bütçenin tanımında yer alan gelir ve giderlerin uygulanmasına önceden izin veren bir belge olması sonucunda, verilen bu iznin de nasıl kullanıldığının bilinmesi gerektirmektedir. Devlet bütçesinin bir yandan büyüklüğü açısından, diğer yandan kamu parasının kullanılması açısından etkin kullanılması gerekmektedir. En az kaynakla en fazla sosyal faydayı sağlayacak biçimde bütçe uygulamasının yapılması gerekmektedir." Yukarıdaki açıklamada bütçenin hangi işlevine vurgu yapılmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Planlama Programlama Bütçeleme sisteminin temel özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

"Fransa’da 1814’te Napolyon’un devrilmesinden 1830 yılının Temmuz Devrimi’ne kadar süren monarşinin tekrar güç kazandığı dönem." Yukarıda açıklanan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Hangi hizmetlerin kamu tarafından üretileceğini ortaya koyan bütçe işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Halkın temsilcilerinin hükümet tarafından gerçekleştirilecek vergi ve benzeri kamu gelirleri ile kamu harcamalarının miktar ve bileşimini belirleme ve onaylamaya ne denir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi gayrisafi hasılat yöntemindeki esas amaçtır?

Soru 7:

"Klasik bütçeleme tekniğinin temel çıkış noktasında, israf ve suistimallerin önlenmesi için kamu harcamalarının ...... vardır." Yukarıdaki metinde boşluğa hangi kavram getirilmelidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi William Henry Beveridge tarafından geliştirilen, Keynes'in fikirlerine dayanan, amacı durgunluk içindeki genel ekonomik durumu genişletmek,devlet harcamalarını kullanarak yetersiz özel sektör harcamalarını gidererek ekonomiyi tam istihdam düzeyine getirmek olan bütçe kuramıdır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi aynı kamusal amaca yönelik çalışan tüm faaliyetleri ve programları düzenlemeye çalışan bütçeleme sistemidir?

Soru 10:

Cemiyet-i Akvam da denilen, günümüzdeki Birleşmiş Milletlerin temeli sayılabilecek bir organizasyon hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi bütçenin klasik işlevleri arasında yer almaz?

Soru 12:

Aynı kamusal amaca yönelik çalışan tüm faaliyetleri ve programları düzenleyen bütçeleme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Bir kamu kurumunun gelirleri 120 ?, giderleri 110 ?'dir. Kurum bütçeye net gelir olarak ise sadece 10 ?'lik bir kayıt gerçekleştirmiştir. Bu kurum aşağıdaki bütçe ilkelerinden hangisine aykırı davranmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Torba Bütçeleme sisteminin üstün yanlarından biri değildir?

Soru 15:

Kamu kurumlarının hiçbir ödeneğe sahip olmadığı ve gerekli olan ödeneğin hepsinin gerekçesinin her yıl açıklanmasını zorunlu kılan bütçeleme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

"Belirli bir dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına ilişkin hususları gösteren ve usulüne uygun olarak yürürlüğe konulan belgeyi ifade eder." Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Ülkemizde Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hangi sayılı kanun ile gerçekleştirilmektedir?

Soru 18:

15.06.1215 tarihinde Runnymede’de kilise ve halk tarafından desteklenen bir grup baronla bir araya gelen Kral John’u, Büyük Özgürlük Şartı (Magna Carta Libertatum) adı verilen, tarihe ilk demokrasi metni ve anayasal belge olarak geçen şartı imzalamasıyla bütçe hakkının temelini oluşturan vergileme hakkını nasıl etkilemiştir?

Soru 19:

Bütçenin işlevlerinden hangisi en eski ve en olağan işlevlerinden sayılır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Torba bütçeleme tekniğinin avantajları arasındadır?