logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Devlet Bütçesi

Soru 1:

I. Bütçe, gelecekte devletin harcayacağı para larla toplayacağı gelirlerin tahmindir. II. Bütçe, kaynaklarla amaçlara ulaşmak için bir araçtır. III. Bütçe, tercihlerin amaçlara ulaşmak üzere koordine edilmesi anlamında bir plandır. Bütçe ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur.

Soru 2:

İngiliz hükümdarının Parlamento’dan para talep ettiği belgeyi taşıyan deri çanta için hangi terim kullanılmaya başlandı?

Soru 3:

I. Hangi hizmetlerin kamu tarafından, hangilerinin özel sektör tarafından yapılacağına karar verebilmek için, ne tür hizmetler hangi sektörde daha etkin üretilebilir sorusuna yanıt aranmalıdır. II. Devlet bütçeleri aracılığıyla siyasi irade bütün gelir dağılımı türlerinde bir iyileşme sağlanabilir. III. Kalkınmayı sağlama veya sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme için devlet bütçelerine görev yüklenmektedir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bütçenin kaynak tahsisinde etkinlik işlevi ile ilgilidir?

Soru 4:

İlk Anayasa’da vergi ve bütçe hakkı kısmi bir şekilde Mebusan Meclisi ile Ayan Meclisinden kurulu “Meclis-i Umumi” ye verilmiştir. Batı demokrasilerinde olduğu gibi, kanuni dayanağı olmaksızın kimseden vergi, resim adı altında para tahsil edilmemesi, Devlet gelir ve masraflarının her yıl bütçe kanunu ile bölüm bölüm onaylandıktan sonra yerine getirilmesi hakkında açık hükümler içeren Anayasada, ayrıca vergilerin tahsilinde bütçe kanunu ile her yıl yeniden izin verilmesi esası da yer almaktaydı. Bu ilk anayasa kaç yılında ilan edilmiştir?

Soru 5:

Bütçeyi "Belirli bir dönemde toplanacak gelirler ile yapılacak giderlerin tahmini ve karşılaştırmalı cetveli olduğu kadar yetkili organlar tarafından bu giderlerin yapılması ve o gelirlerin toplanması için verilen izin" olarak tanımlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Kamu kurumlarının faaliyet performanslarına yoğunlaşır. II. Bütçeler faaliyetlere veya iş yüklerine göre sınıflanır. II. Temel çıkış noktasında, israfın önlenmesi için kamu harcamalarının denetlemesi vardır. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri performans bütçelemenin özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 7:

İngiltere'de vergileri onaylama hakkını kesin olarak Parlamento’ya veren Haklar Bildirgesi (Bill of Rights) hangi yıl kabul edilmiştir?

Soru 8:

Gelirleri toplayan kamu kuruluşları bundan giderlerini düşüp kalanı bütçeye net gelir yazamaz. Kuruluşlar bütçe ile aldıkları ödeneklere, kendi faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri ekleyerek harcamalarını çoğaltamazlar. Başka bir anlatımla, gelir ve giderlerin eksiksiz olarak yani biriyle diğerini mahsup etmeksizin veya gelir arkasında gider ve gider arkasında gelir gizlemek sizin bütçeye yazılmasına ne denmektedir?

Soru 9:

Ana çıkış noktası israf ve suistimallerin önlenmesi için kamu harcamalarının denetlenmesi olan bütçeleme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Harcamaların nereye yapıldığının belirlenmesi Ödeneklerin büyüklükleri konusunda uzlaşılması Harcamaların etkilerinin belirlenmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri torba bütçeleme tekniğine yönelik olarak yapılan eleştirilerdendir?

Soru 11:

Program bütçeleme sistemi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 12:

"Herkesten iktidarına göre vergi alınması, arpalık ve aidat yöntemlerinin terkedilerek yerine maaş sisteminin konulması, Hassa (padişah) Hazinesi ile giderlerinin Maliye Hazinesine aktarılması" aşağıdakilerden hangisi ile öngörülmüştür?

Soru 13:

Amerikan Anayasasında yapılan kaçıncı değişiklikle federal yönetimin eyaletler tarafından onaya tabi olmadan gelir vergisi alabilmesinin önünün açılmasıyla da kaynak sıkıntıları hafifledi?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Türk devlet yönetim sisteminde bütçelemenin gelişim basamaklarından birisi olmamıştır ?

Soru 15:

Klasik bütçeleme tekniğinin temel çıkış noktası nedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde bütçenin genellik ilkesinin uygulamasında yer alan yöntemler doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Bütçenin kapsamını ve şeklini ortaya koyan ilkelere ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi bütçenin tasarı aşamasından başlayarak kesin hesap kanununa kadar geçen süre de ortaya çıkan bütün belgelerin gerçek durumu yansıtmasını, bütçe ile ilgili bilgi ve belgelerin kamuoyunun dikkatine, incelemesine ve bilgisine sunulmasını ifade eden bütçe ilkesidir?

Soru 19:

Bu yöntem bütçede gelirlerin brüt tutarlarına göre yer almasıdır. Gelirler, gelirin elde edilmesi için gerekli masraflar düşülmeksizin bütçeye yazılır. Yukarıda tanımı yapılan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

''... bütün yurttaşların kendileri ya da temsilcileri aracılığı ile ortak verginin gerekliliğini saptamak, buna serbest biçimde rıza göstermek, kullanılmasını izlemek, miktarını, matrahını, tarh usulünü belirleme hakkı vardır ...” ilkeleri aşağıdakilerin hangisinde yer almaktadır?