logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çevre Sorunları ve Politikaları

Soru 1:

I. Doğal varlıkların korunması ve geliştirilmesi II. Kaynak kullanımının azaltılması, geri dönüşüm ve geri kazanım III. Planlama ve karar alma süreçlerinde, çevresel etkilerin öncelikle göz önüne alınması IV. Tüm üretim süreçlerinde, ekolojik yaşam döngüsünü dikkate alacak düzenlemelerin yapılması V. Halk için çevre eğitimi Yukarıdakilerden hangileri çevre yönetiminin ilkeleri arasında bulunmaktadır?

Soru 2:

I. Sınır aşan suların kirliliği II. Uluslararası suların korunması gereği III. Enerji ve çevresel güvenlik IV. Ulaşım Yukarıda verilenlerden hangileri 1970 yılların uluslararası çevre politikası konularındandır?

Soru 3:

Türkiye’de çevre sorunlarına yönelik politika belirleme yönünde ilk adımlar aşağıdakilerden hangisi ile başlamıştır?

Soru 4:

Çevre Hakkı, Gelişme Hakkı, Barış Hakkı,  İnsanların Ortak Mirasından Yararlanma Hakkı hangi hakların kapsamına girmektedir?

Soru 5:

Ortak amaçları gerçekleştirmek için işbirliği eden kişi kümelerinin eylemleri ve bu eylem süreçlerinin bütününe ne denir?

Soru 6:

Karbondioksit Metan Azot oksitler Su buharı Oksijen Yukarıdakilerden hangileri sera gazlarındandır?

Soru 7:

Çevre sorunlarının hangi özelliği taşıması çevre koruma alanında uluslararası işbirliği ve ilişkileri her zamankinden daha önemli kılmaktadır?

Soru 8:

I. Spreyler II. Soğutucular III. Elektronik Sanayi Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri atmosfere klorlu florlu karbon gazı salınımını artıran kullanım alanlarındandır?

Soru 9:

“İstediğimiz Gelecek” başlıklı resmi belge aşağıdaki konferansların hangisinin bir ana çıktısı olarak ortaya konmuştur?

Soru 10:

Çevreye duyulan ilgiden, bu ilgi ve çevre koruma kaygılarından hareketle tanımlanan ideolojiler ve hareketlere ne ad verilir?

Soru 11:

Türkiye’de çevre alanında, çevre koruma politikalarını oluşturan, çevre sorunlarını önlemede görev alan ve oluşan çevre sorunlarını gidermekle yükümlü bulunan çok sayıda yapı yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi kamusal yapılarden biri değildir?

Soru 12:

İnsanoğlu tarafından atmosfere salınan bazı gazların sera etkisi yaratması sonucu dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına ne ad verilir?

Soru 13:

I. Çevresel değerlerin tahribi II. Kaynakların azalması III. Toplumsal muhalefet hareketleri Yukarıda verilen durumlardan hangisi veya hangileri 1972’de 113 ülkenin katılımı ile yapılan Stockholm Çevre ve İnsan Konferansı’nın düzenlenmesinde rol oynamıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çevre politikalarının hedefleri arasında yer almaz?

Soru 15:

Aşağıdaki atık gruplarından hangisine ait tüm unsurları tehlikeli atık kategorisinde değerlendirilebilir?

Soru 16:

Çevre yönetimi ve planlamasında hangi süreçlerin yönetilmesi hedeflenmemektedir?

Soru 17:

I. Devingenlik II. Disiplinler arası olma III. Karma hukuk dalı olma VI. Geniş kapsamlılık V. Sınırlayıcılık Yukarıda verilenlerden hangileri çevre hukukunun temel niteliklerindendir?

Soru 18:

Üniversiteler, özel kuruluşlar ve hukuksal düzenlemeler çevre yönetimi bileşenlerinden hangisi içinde yer alır?

Soru 19:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre kanun yapma yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 20:

Çevre politikası ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır ?