logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çevre Sorunları ve Politikaları

Soru 1:

Sosyo-ekonomik yapıları ve gelişme düzeyleri farklı olan birçok ülkenin, “çevre” konusunda ilk kez bir araya geldiği 1972 tarihli “Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı” nerede toplanmıştır?

Soru 2:

Devletler tarih boyunca değişik işlevler üstlenerek, aşağıdaki hangi yönetim erklerine göre sınıflandırılabilmektedir? I. Monarşik(Tek erkli)Devlet II. Oligarşik(Takım erkli)Devlet III. Teokratik(Din erkli)Devlet IV. Demokratik Devlet V. Sosyalist (Toplumcu) Devlet

Soru 3:

Çevre ve Orman Bakanlığı hangi model kapsamında kurulmuştur?

Soru 4:

Dünya ülkelerinde, çevre koruma örgütlenmesinde genelde iki seçenek ortaya çıkmaktadır. Kimi ülkelerde, sadece çevre sorunlarından sorumlu bir Çevre Bakanlığı bulunmaktadır. Öte yandan, bazı ülkelerde, çevre konuları bakanlık düzeyinde değil, merkezi ya da bölgesel kurumlar aracılığı ile yönetilmektedir. I. Küba II. ABD III. Japonya IV. İngiltere V. Avusturya Yukarıdaki ülkelerden hangileri çevre konularıyla bakanlık düzeyinde ilgilenmektedir?

Soru 5:

Kamu yönetimi dizgesi hangi unsurlardan oluşmaktadır? I. Halk II. Örgüt III. İlkeler düzeni IV. Ekonomik kaynak V. Kamu görevlileri ve kamu politikası

Soru 6:

Çevre olgusunun uluslararası boyutu düşünüldüğünde, çevre sorunları hakkında hem çatışma hem de uzlaşma olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Johannesburg’da gerçekleştirilen “Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi” ne ilişkin doğru bir bilgi değildir?

Soru 8:

1982 Anayasasının, “Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması” başlığı ile 56. maddesinde düzenlenen Çevre Hakkı aşağıdaki bölümlerden hangisi içinde yer almıştır?

Soru 9:

Nükleer enerji ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Türkiye’nin uluslararası çevre sözleşmelerini imzalamasının iç hukuktaki hükmü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Çevre Yönetimi’nin, çevre politikalarına ve çevresel planlamaya temel oluşturan ilkeleri arasında hangisi yer almaz?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin güncel çevre politika belgelerine yansıyan yaklaşımlarının, halen Avrupa Birliği’nin gerisinde olduğunun göstergelerinden biri değildir?

Soru 13:

Karar vermede ekonomik ve ekolojik düşünceleri bütünleştirme ana teması ile bugünün gereksinimlerini ve beklentilerini geleceğin gereksinim ve beklentilerinden ödün vermeden karşılamanın yollarının aranmasına ne ad verilir?

Soru 14:

Yerleşme ve seyahat haklarına bazı özel durumlarda kısıtlamalar getirilebilmesi çevre hukukunun hangi niteliğinden kaynaklanmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdaki önlemlerden hangisi asit yağmurlarının oluşumundan sonra meydana gelecek potansiyel zararların önüne geçmeye yöneliktir?

Soru 16:

Çevre Özel İhtisas Komisyonu kaçıncı beş yıllık kalkınma planı hazırlık sürecinde kurulmuştur?

Soru 17:

Aşağıda çevre yönetiminin amaçları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

1 Temmuz 1987 tarihinde yürürlüğe giren ve Avrupa Topluluklarını kuran Antlaşmaların, ilk kez kapsamlı biçimde güncellendiği ve yenilendiği oluşum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

26 Ağustos-4 Eylül 2002 tarihleri arasında Johannesburg’da ‘Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’ yapılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi zirve sonunda imzalanan iki belgeden biri olan ‘uygulama planı’nın kapsadığı konulardan biri değildir?

Soru 20:

Özel bazı konularda uluslararası kontrolü ve işbirliğini sağlamak için genel ilkeleri ortaya koyan ve yasal olarak bağlayıcısı olan uluslararası anlaşmaya ne denir?