I. Nüfus II. Bilgi tabanı III. Sanat IV. Örgütlenme V. Planlama Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’deki çevre yönetiminin bileşenlerinden “yapılar” başlığı altındaki öğelerdendir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) I, III, IV
I. Kanunlar II. Anayasa Hükümleri III. Yasa Tasarıları IV. Yönetmelikler Yukardakilerden hangileri çevre yönetimini düzenleyen hukuksal belgeler arasında yer alır?
Doğru Cevap: C) I, II ve IV
Aşağıdakilerden hangisi tüm canlıların ekosistem içinde dengeli, sağlıklı ve sürekli yaşamaları, doğal varlıkların korunması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi süreçlerinde bir dizgenin (sistemin) oluşturulması olarak tanımlanabilir?
Doğru Cevap: C) Çevre Yönetimi
Aşağıdakilerden hangisi yönetim erklerine göre sınıflandırılan devletlerden biri değildir ?
Doğru Cevap: E) Katolik
Konusu çevre ve insan olan çevre hukuku, bütün canlı ve cansız ögelerin arasındaki ilişkileri tanımlamaya çalışır. Bu niteliği aşağıdakilerden hangisi ile açıklanmaktadır?
Doğru Cevap: D) Geniş kapsamlılığı
Fransız hukukçu Karel Vasak’ın insan haklarını sınıflandırmasını esas alarak aşağıdaki haklardan hangisi üçüncü kuşak olarak nitelendirilir?
Doğru Cevap: E) Dayanışma hakları
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1983 yılında değişmenin küresel gündemini hazırlama görevi verilen kurum hangisidir?
Doğru Cevap: B) Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu
Uluslararası alanda, çevre hakkının dile getirildiği ilk toplantı nerede ve ne zaman olmuştur?
Doğru Cevap: A) Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı (Stockholm 1972) olmuştur.
Hızlı nüfus artışının ortaya çıkardığı en çarpıcı sorunlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Açlık - Barınma – Yoksulluk
1961 Anayasa’nın kabulü ve ardından 1962 yılı için bir “geçiş program” sonrasında yapılan "Kalkınma Planları" kapsamında çevre sorunları hangi tarihlerde ilk olarak gündeme gelmeye başlamıştır?
Doğru Cevap: A) 1979 - 1983
Dünya Ekonomik Forumu, Yale ve Columbia Üniversiteleri’nin işbirliği ile 2000-2005 yılları arasında, ülkelerin “Çevresel Sürdürülebilirlik Göstergeleri”ni hesaplamıştır. Buna göre 2000'den 2005 yılına yaşanan değişimlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: E) “Çevresel Sürdürülebilirlik Göstergesi” sıralamasında 2002 yılında 142 ülke arasında 62. sırada olan ülkemiz, 2005 yılında 91. sıraya gerilemiştir.
Hukukun devingen niteliği aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: E) Kuralların değişen gereksinim ve beklentilere göre değişmesi ve yeni kuralların eklenmesi.
"Çevre; hava, su ve toprak ile birlikte, insanı ve insanın etkileşim ve ilişki içinde bulunduğu doğal ve fiziksel çevreyi kapsamaktadır" Sözü edilen çevre hukukun niteliği hangi tür niteliğe girer?
Doğru Cevap: E) Geniş kapsamlılık
Su kaynaklarında azot ve fosfor artışına bağlı olarak, bunları besin maddesi olarak kullanan alglerin hızla çoğalması ve bu bitkilerin ölmesiyle oluşan organik atıkların sudaki mikro canlı faaliyetlerini arttırmasına ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: B) Ötrofikasyon
Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğinin sonuçlarından biri olarak gösterilemez?
Doğru Cevap: E) Atıkların toplanması
Çevre politikası alanında, dönüm noktası olarak görülebilecek toplantıları ve konferansları kronolojik olarak hangi seçenekte doğru bir şekilde sıralanmıştır? 1972 Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı 1992 Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı 2002 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı
Doğru Cevap: C) I-II-III
Tarihteki en katılımcı ve “demokrasinin küresel ifadesi” nin vurgulandığı konferans aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Rio+20
Hangisi/ hangileri devlet aygıtını diğer toplumsal kurumlardan ayıran en önemli ve belirgin özellikleri arasındadır? I. Hacmi ve büyüklüğü II. Geniş ve karmaşık bir iş bölümüne dayanması III. Çoğunlukla etkin bir yaptırım gücüne sahip bulunması IV. Ağırlıkla modern dönemde olmak üzere hukuksal ilkelere dayanan zorlama olanağına “zor gücüne” sahip olması
Doğru Cevap: E) I,II,III ve IV
"Çevre üzerindeki zararlı sonuçlar ortaya çıktıktan sonra, verilebilecek zararlar verildikten ve çoğu kez de dönülemeyecek noktalara varıldıktan sonra bu etkilerin giderilmesini amaçlayan politikalardır" tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: C) Onarımcı Politikalar
"Çevreyi dışlamayan kalkınma" ile yerel kaynaklardan adaletli bir biçimde yaralanmayı öngören bir kalkınma stratejisi hangi toplantıda/konferansta gündeme gelmiştir?
Doğru Cevap: A) Stockholm Çevre Konferansı’nda