logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

Büyükşehir alan planlamasında hangi tip plancılar nazım plan, bölgeleme (zoning) ve çeşitli konut sorunlarıyla ilgili çalışmalar yaparlar?

Soru 2:

Kuruldukları bölgedeki çeşitli mahalli yönetim birimleri arasında koordinasyon sağlayan büyükşehir tipi hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı büyükşehir alan kuruluşlarının önemli özelliklerindendir? I. Coğrafi ve fonksiyonel açılardan geniş bir alanı kapsamaları, II. İlke olarak tek amacı gerçekleştirmek için kurulmuş olmaları, III.  Kapsadığı fiziki alanın geniş ve değişebilir olması, IV. Tahvil çıkarma yetkilerinin olmaması

Soru 4:

Kurulduğu bölgede mevcut olan mahalli yönetim birimlerinin “sözcüsü” olma görevine sahip kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İmar planlarının hazırlanmasını zorunlu kılan herhangi bir kanuni hükmün bulunmadığı plansız dönem aşağıdakilerden hangisidir?”

Soru 6:

Hükümetlerin belirli bir bölgeyi, muhtemel gelişmesini gözönüne almak suretiyle büyükşehir alanı kabul ederek, kanuni ve idari işlemlerle gerekli düzenlemelerde bulunması büyükşehirin gelişimini etkileyen hangi faktörlerdendir?

Soru 7:

I-Çöplerin toplanması II-Kanalizasyon şebekesinin yapımı III-Caddelerin temizliği IV-İçecek suyun temini V-Gıda maddesi üretim ve satış yerlerinin denetimi Yukardakilerden hangileri sağlığı koruma-hıfzıssıhha hizmetleri içinde yer alır?

Soru 8:

Türkiye genelinde Organize Sanayi Bölgelerinin, bölgelere göre sayı dağılımı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kent planlamasının evrelerinden biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehrin özel amaçlı otoriteyle yönetilmesinin sağladığı yararlardan biridir?

Soru 11:

"Kent içi ulaşımda milyonlarca insanın sürekli olarak yer değiştirmesi hem trafik sıkışıklığı nedeni ile zaman kaybına, hem de akaryakıt israfına yol açmaktadır. " Cümlesi kentleşmenin hangi olumsuz etkisi altında değerlendirilir?

Soru 12:

Aşağıda verilen büyükşehir alanı planlama evrelerinden hangisi 2. sırada yer alır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin planlama yönünden ayrıldığı bölgelerden biridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehirin "ortak hizmetler" alanında yürütülen hizmetlerinden  biridir?

Soru 15:

I. Koruyucu hizmetler II. Ortak hizmetler III. Ticari hizmetler IV. Sağlık hizmetleri Yukarıdakilerden hangileri büyükşehir alanında yürütülen hizmetlerdir?

Soru 16:

İtfaiye kurulması büyükşehir alanında yürütülen hangi tür kamu hizmetleri sınıfına örnektir?

Soru 17:

"Planlamanın yapıldığı bölgede yaşayanların, iş, sağlık ve sosyal yönlerden ortaya çıkan çeşitli sorunlarına çözüm bulmak amacı güdülen planlardır" ifadesi hangi terimi tanımlar?

Soru 18:

Yirminci yüzyılın sonlarında dünya nüfusunun % kaçının kentlerde yaşayacağı tahmin edilmektedir?

Soru 19:

Kentlerde, içecek suyun temini, kanalizasyon şebekesinin yapımı, çöplerin toplanıp yok edilmesi, caddelerin temizliği ve gıda maddesi üretim ve satış yerlerinin denetimi hangi hizmet alanının içinde yer alır?

Soru 20:

Kanun planlama kademelerini, kapsadıkları alan ve amaçları açısından “Bölge Planları” ve “İmar Planları” şeklinde ikiye ayırmaktadır. Kanun, ayrıca İmar planlarını, “Nazım İmar Planları” ve “Uygulama İmar Planları” şeklinde ayırmış ve tanımlamıştır. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi nazım imar planı ile ilgilidir?