logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

Büyükşehir alanında kurulan yönetim şekillerinin kaç biçimde gerçekleşmesi mümkündür?

Soru 2:

Bina; imar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalınmaksızın yapılmış olacaktır. Bina; mülkiyeti kendisine ait olsa da arazi ve arsalar üzerinde izin alınmadan yapılmış olacaktır. Bina; mülkiyeti başkasına ait olan arazi ve arsalar üzerinde sahibinin rızası alınmadan ve izinsiz yapılmış olacaktır. Yukarıdaki niteliklerin hangisini ya da hangilerini taşıyan binalar gecekondu kabul edilecektir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi çevrekentlere yerleşmeye sebep olan sosyal ve demografik etkenler arasında gösterilemez?

Soru 4:

Merkezi kentin, kendi belediye sınırları dışında kalan, daha geniş ve ucuz arazi bulabilmek amacıyla yerleşen, sanayi, ticaret ve konutları sınırları içerisine almak arzusu “.......................” olarak nitelendirilir, ifadesi aşağıdakilerden hangisi ile en doğru şekilde tamamlanacaktır?

Soru 5:

- Her yönüyle bir örnek olması - Belirli siyasi ve idari otoriteler tarafından denetlenmesi Yukarıda belirtilen özelliklere sahip olan çevrekentler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Kademeli ve Fonksiyonel Kentleşme ilkesi aşağıdaki hangi Beş Yıllık Kalkınma Planı Hedefleri ve Stratejisinde benimsenmiştir?

Soru 7:

Büyükşehir belediye başkanı, hukuka aykırı gördüğü belediye meclisi kararlarını, kaç gün içinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere belediye meclisine iade edebilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Sekizinci Plan döneminde, ihtiyaç duyulacak 3.075.000 adet konut üretmek ve çarpık şehirleşmeyi önlemek amacıyla öngörülen ilke ve politikalar arasında yer almaz?

Soru 9:

En çok eğitim çevrekentini hangi öğretim kurumları oluşturmaktadırlar?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Çevrekentlerin, kent merkezleriyle olan farklılıklarından biri değildir?

Soru 11:

Çevrekentlerin gelişmesiyle birlikte kent merkezine çeşitli amaçlarla ulaşım sorunu ortaya çıkmaktadır. Kendi araçları ve toplu taşıma sistemleriyle kent merkezine ulaşım sağlanması trafik, karbon salınımını gibi sosyal ve çevresel sorunlara yol açacaktır. Bu sorun çevrekentleşmenin aşağıda verilen sonuçlarından hangisinin kapsamındadır?

Soru 12:

Plansız şekilde genellikle hazine arazisi üzerine izinsiz yapılan binaların toplandıkları bölge aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 13:

Köhnemiş konut ve sanayi bölgelerinde ki büyük parsellerin bir araya getirilmesi için mevcut binaların tasfiyesi, yeni bina yapacaklara cazip gelebilecek şartlarla parseller sağlanması gibi fiziki açıdan düzenlenmesi aşağıdaki kavramlardan hangisinin öncelikli amaçlarındandır?

Soru 14:

"Standart büyükşehir alanı idari birimi, merkezi bir kent veya kentlerden oluşan alanlardır." Yukarıda tanımı verilen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Büyükşehir alan planlaması için tek bir otoritenin oluşturulamadığı ülkelerde, planlama ve bölgeleme işlemi hangi kurum tarafından yürütülmektedir?

Soru 16:

Çok merkezli gelişme teorisine göre kaç tür çevrekent vardır?

Soru 17:

Fiziki sınırlar açısından genişleyerek sosyo-ekonomik ve kültürel etkilerini ülke sınırları dışına götürebilen kentlere ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Büyükşehir yönetiminin, karşılaşacağı çeşitli bölgesel sorunları çözmek için izleyeceği yollardandır?

Soru 19:

I. Bina; imar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalınmaksızın yapılmış olacaktır II. Bina; mülkiyeti kendisine ait olmayan arazi ve arsalar üzerinde yapılmış olacaktır III. Bina; mülkiyeti başkasına ait olan arazi ve arsalar üzerinde sahibinin rızası alınmadan ve izinsiz yapılmış olacaktır. Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri hukuki açıdan gecekondu kanununa göre gecekonduyu tanımlar?

Soru 20:

Merkezi kentin, kendi belediye sınırları dışında kalan, daha geniş ve ucuz arazi bulabilmek amacıyla yerleşen, sanayi, ticaret ve konutları sınırları içerisine almasına ne denir?