logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

Ülke ve bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen plan hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangi kentte özel büyükşehir alan yönetimleri kurulduktan sonra tek amaçlı olmaktan çıkartılarak çok amaçlı otoriteler haline getirilmiştir?

Soru 3:

Daha geniş ve ucuz arazi bulabilmek amacıyla merkezi kentin belediye sınırları dışıda kalan alanlara yerleşen sanayi, ticaret ve konutların belediye sınırları içine alınması arzusu aşağıdakilerden hangisi ile nitelendirilir?

Soru 4:

I. İdari ve siyasi örgütlenme yapısı; II. Sanayinin yerleşme alanları; III. Kentleşme eğilimine göre yeni yerleşme alanlarının seçilmesi; Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri büyükşehir alan planlamasının amaç belirleme evresinde göz önünde bulundurulması gereken noktalardandır?

Soru 5:

Bir kamu hizmetinin görülmesi amacı ile resmi bina ve tesisler için imar planlarında yer ayrılması veya bu amaçla değişiklik yapılması gerektiği takdirde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Bayındırlık ve İskân Bakanlığı) nereye talimat verebilir?

Soru 6:

Hangisinde büyükşehir alan planını gerçekleştirecek araçlar doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

I. Hizmet yürüten otorite üyelerinin uzmanlaşması II. İdari kararların hızlı alınması III. Aralarında anlaşmanın kolay sağlanması IV. Coğrafi açıdan büyük alanlara hizmet götürebilmesi V. Görev alanlarının daha gerçekçi bir şekilde belirlenmesi Yukarıdakilerden hangileri özel amaçlı otoritelerin yararlarındandır?

Soru 8:

« Kentlerin üzerinde kuruldukları alanın büyüklüğü ile geniş bir sahaya yayılmış bulunması her zaman kentin “büyük ölçekli” kent olduğunu göstermez. » önermesinin açıklaması aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 9:

19. yy.'daOsmanlı İmparatorluğu'nda Anadolu nüfusunun ne kadarı kentlerde yaşamaktaydı?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Tyronnopolis'in özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi 'bölgeleme sınırlandırmaları' denilen kısıtlamaların ilgili oldukları alanlardan biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir alanlarının gelişmesini etkileyen faktörlerden değildir?

Soru 13:

Düzenli olarak birbirlerini etkileyen ve birbirlerine bağımlı birimlerden oluşan grubun meydana getirdiği uyumlu bir bütüne ne denir?

Soru 14:

Aşağıda verilen kent plancısı-kullandığı terim eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?

Soru 15:

I. Mahalli otoritenin fiziki hizmet sınırının genişletilmesi II. Görevlerin birleştirilmesi III. Katılma Tek kademeli yönetim yaklaşımı hangi yol(lar)la gerçekleşir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kent planlamasında planın formüle edilmesi evresinde gerçekleştirilmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi İmar Planlarının Amaçlarındandır? I. Planlamanın yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun oluşumun amaçlanmıştır.II. İnsan, aile ve toplum hayatını yakından etkileyen fiziki çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak ve bu yönde gelişmesini sağlamaktır.III. Yatırımların yer seçimini belirleyip; gelişme eğilimini yönlendirmekIV. Toprağın korunmasını ve en rasyonel biçimde kullanılmasını sağlamak V. Kanun planlama kademelerini, kapsadıkları alan ve amaçları açısından “Bölge Planları” ve “İmar Planları” şeklinde ikiye ayırmaktadır.

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi isteğe bağlı büyükşehir alan birliklerinin önemli sakıncalarından biridir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir alanı içerisinde yürütülen kamu hizmetlerinden biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı büyükşehir alan kuruluşlarının önemli özelliklerinden biri değildir?