logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

Konut inşasına veya sanayi ve turizm tesisleri kurmaya elverişli bulunan yerlerde arazi ve arsalar almak, arsa stoku yapmak Arsaların aşırı fiyat artışlarını önlemek Satın alınan arazi ve arsalar gerekli görülenlerin amaca uygun bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak Verilen öncüllerden hangi/hangileri Arsa Ofisi Kanununun Amaçları arasındadır?

Soru 2:

Hangisi konutu tanımlarken ele alınması gereken yönleden biri değildir?

Soru 3:

Büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye meclisleri tarafından alınan imara ilişkin kararlar, kararın gelişinden itibaren kaç ay içinde büyükşehir belediye meclisi tarafından nazım imar plânına uygunluğu yönünden incelenerek aynen veya değiştirilerek kabul edildikten sonra büyükşehir belediye başkanına gönderilir?

Soru 4:

C¸ok merkezli gelişme teorisine göre çevrekentlerin aşağıdaki alanlardan hangisine sahip olması beklenmez ?

Soru 5:

Hangisi sosyal konut politikasında öncelik tanınan sosyal gruplardan biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi klasik kentleşmenin sebeplerinden değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi çevrekentlere yerleşmeye sebep olan "sosyal ve demografik sebelerden" biridir?

Soru 8:

Kentler çevresinde oluşan gecekondu kuşakları, her yıl ortalama yüzde kaç artış göstererek çoğalmaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden önlemlerden hangisi İmar ve ıslah önlemleri içinde yer alır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri çevrekentlere yerleşmeye sebep olan sosyal ve demografik etkenlerdendir? I. Çocuk sayısındaki artış dolayısıyla genişleyen ailenin daha büyük bir eve olan ihtiyacı, II. Okul çağına gelen çocuklarına yeni açılan çevrekent okullarında daha iyi okuma imkânı bulma düşüncesi, III. Çevrekentlerde, kent merkezinden farklı alışkanlıkların bulunması

Soru 11:

Çift kademeli yönetim yaklaşımında, kente içme suyu temini, kanalizasyon şebekesi veya karayolu yapımı gibi çeşitli hizmetler için hangi tip alanların kurulması gerekir?

Soru 12:

I. İmar ve yapı işleri mevzuatına aykırı olması II. Mülkiyeti kendisine ait olmayan arazide yapılmış olması III. Mülk sahibinin rızası alınmadan yapılmış olması Yukarıdaki bina niteliklerden hangileri gecekondu olarak kabul edilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi çevrekentler ile gecekondu bölgeleri arasındaki ortak noktalardan birisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi "esas kentin veya yönetim sınırının dış tarafına bitişik bulunan ve tamamı bir arada bütün meydana getiren yerleşme alanları" olarak ifade edilmektedir?

Soru 15:

Gecekonduda yaşayanların kent toplumuna uyum sağlayabilmek için sosyal değerlerde meydana gelen değişmelere uyma zorunluluğunun ortaya çıkardığı sorunlara ne denir?

Soru 16:

I.   Çevrekenttekiler ihtiyaçları için kent merkezindeki alış veriş yerlerini tercih eder. II.  Kent merkezinde düşük gelirli kişiler yerleşir. III. Çevrekenttekiler kültürel faaliyetleri, için çevrekette alternatifler üretir. IV. Kent merkezindeki iş yerleri yüksek kârları kaybeder.  Yukarıda yer alan ifadelerden hangisi ya da hangileri çevrekentleşme sürecindeki bir yerleşim için doğrudur?

Soru 17:

Vali tarafından yapılacak değişikliklere karşı, belediye başkanının yirmi gün içerisinde idari yargı mercilerinde itiraz hakkı vardır. İdari yargı mercileri itirazı kaç gün içerisinde karara bağlamak zorundadır?

Soru 18:

Burgess tarafından ortaya atılan çevrekent çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

VI. Beş Yıllık Kalkınma Planında Konutun durumunu etkileyen temel olgu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Büyükşehir belediyesi bütçesi kim tarafından onaylanır?