logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

Büyükşehirlerde ise, caydırıcı önlemler yoluyla ekonomik faaliyetlerin mümkün olduğu kadar küçük illere yayılmaları görüşü aşağıdaki hangi Beş Yıllık Kalkınma Planında yer almıştır?

Soru 2:

İçerisinde çeşitli düzeydeki eğitim biriminin bulunduğu alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Kanun planlama kademelerini, kapsadıkları alan ve amaçları açısından “Bölge Planları” ve “İmar Planları” şeklinde ikiye ayırmaktadır. Türkiye planlama yönünden sekiz bölgeye ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu bölgelerden biri değildir?

Soru 4:

Toplumun yaşama şartlarına, sosyal yapısına, örf ve adetlerine uygun, düşük maliyeti ve brüt inşaat alanı yüz metrekareyi geçmeyen konutlara ne ad verilir?

Soru 5:

Hangi yıldan itibaren nüfus miktarındaki hızlı artış yanında kentlere göçünde etkisiyle konut konusu, sosyal politikalar açısından önem kazanmıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Toplu Konut İdaresinin kaynaklarının kullanıldığı alanlardan biri değildir?

Soru 7:

I. Arsa stoku yapmak II. Harita, imar planı, yol, su, kanalizasyon, elektrik, havagazı gibi kamu hizmet ve tesislerini yapmak suretiyle arsa ve arazileri inşaata hazır bir duruma getirmek. III. Arsaların aşırı fiyat artışlarını önlemek IV. Satılmak, kiralanmak veya irtifak hakkı tanımak suretiyle üçüncü şahıslara verilecek arsalar üzerinde; satış, kira veya irtifak hakkı tesisi şartlarına uygun konut veya tesisler yapılmasını sağlamak. V. Belediye, özel idare ve vakıf teşkilatı tarafından satışa çıkarılacak arazi ve arsaların önceden satış şartlarını öğrenerek toplu konut yapımına, sanayi ve turizm tesisleri kurmaya elverişli olduğu tesbit edileceklerin satış ihalelerine katılmak. Yukarıdakilerden hangileri "Arsa Ofis Kanunu"nun amaçlarındandır?

Soru 8:

Hangi yaklaşımla kurulan yeni mahalli kamu hizmetleriyle ilgili planlama örgütlerine, karar verme gibi, yönetimle ilgili temel fonksiyonların geçtiği kabul edilir?

Soru 9:

Orta gelirlilerin yaşadıkları ve plansız bir şekilde gelişen çevrekentler bir süre sonra sanayi-yatakhane çevrekenti haline dönüşürler. Örnek veriniz?

Soru 10:

'Tek bir merkez yerine birçok merkez tarafından kentleşmenin olacağını ve çevrekentlerin de buna göre dağılma göstereceğini kabul eden' çok merkezli gelişme teorisine göre çevrekentlerde aşağıdakilerden hangi alan bulunmaz?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir alanında yürütülen ortak hizmetlere örnektir?

Soru 12:

Sosyal konut politikası nedir?

Soru 13:

.... Yılı Programında merkez köyler uygulaması “tedbir” olarak kabul edilmişti. Yukarıdaki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kuruluş amaçları açısından çevrekentlerden biri değildir ?

Soru 15:

Kaynakların en rasyonel şekilde kullanılması için sistemli bir program yapmaya ne denir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Çevrekentlere yerleşmeyi etkileyen ekonomik sebepler arasında yer almaz ?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi çevrekentlere yerleşmeyi etkileyen ekonomik sebeplerden birisi değildir?

Soru 18:

Kentler, … açılardan incelenebilirler. Cümlesndeki boşluğa uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 19:

Esas kentin veya yönetim sınırının dış tarafına bitişik bulunan ve tamamı bir arada bütün meydana getiren yerleşme alanlarıne ne ad verilir?

Soru 20:

İdari birimi, merkezi bir kent veya kentlerden oluşan alana ne ad verilir?