Devlet daireleri ile olan haberleşme kanallarının etkili bir biçimde işlemesine yardımcı olma görevini yapan büyükşehir alan yönetim şekli aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) İsteğe bağlı büyükşehir alan birlikleri
Aşağıdakilerden hangisi merkezi kentin kendi belediye sınırları dışında kalan daha geniş ve ucuz arazi bulabilmek amacıyla yerleşen, sanayi, ticaret ve konutları sınırları içerisine almak isteği ile nitelendirilen ve tek kademeli yönetim yaklaşımının gerçekleştirildiği aşamalardan biridir?
Doğru Cevap: C) Katılma
Aşağıdakilerden hangisi çok amaçlı kamu hizmeti otoritelerinin özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: E) Görev alanları daha gerçekçi bir şekilde belirlenir
I. Çöplerin toplanmasının sağlanması II. İçme suyunun sağlanması III. Kolluk kuvvetlerinin örgütlenmesi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri büyükşehir alan yönetimi tarafından görülen hizmetlerdir?
Doğru Cevap: B) II ve III
Aşağıdakilerden hangisi kent planlamasının bilgi toplama evresinde toplanacak bilgi noktalardan biri değildir?
Doğru Cevap: B) Beşeri
Aşağıdakilerden hangisi kentleşmenin çevre ve doğal kaynaklar üzerindeki etkilerinden biridir?
Doğru Cevap: A) Tarım arazilerinin israfı
Amerika Birleşik Devletleri’nde SMLA, nüfus sayımından, sayımına değişen bir yapıya sahipken, İngiltere hangi tarihi esas almıştır?
Doğru Cevap: C) 1961
Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir yönetiminin karşılaşacağı çeşitli sorunları süratle çözmek ve yerine getirebilmek amacıyla bazı hizmetlerin belirli otoritelere bırakılmasını ifade etmektedir?
Doğru Cevap: D) Görevlerin birleştirilmesi
Aşağıdakilerden hangisi megalopolisin tanımına aittir?
Doğru Cevap: A) Büyükşehirlerin birleşmesiyle ortaya çıkan oluşumdur.
Aşağıdakilerden hangisi Kentleşmenin çevre üzerindeki tahribatından değildir?
Doğru Cevap: E) Genel olarak suda, toprak da ve havada meydana gelen olumsuz gelişmeler
Metropolis şeklinde gelişen büyük kentin fiziki sınırlar açısından genişleyerek sosyoekonomik ve kültürel etkilerini ülke sınırları dışına kadar götürebilen kentlerdir, ifadesi aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktır?
Doğru Cevap: C) Megalopolis
1960’larda Dünya nüfusunun %20 ’si kentlerde yaşarken, bu oranın yirminci yüzyılın sonlarında hangi orana ulaşacağı düşünülmektedir?
Doğru Cevap: E) % 60
Tarım dışında çalışan 10.000 işçinin bulunması Tarım dışında çalışan işçilerin % 10’unun standart büyük şehir alanında çalışması Tarım dışında çalışan işçilerin % 50’inin standart büyük şehir alanında çalışması Merkezi kente bitişik olan ve nüfus yoğunluğu her mil kare başına 150 kişinin yaşadığı daha küçük yerleşme alanlarında (County) nüfusunun yarısının yaşaması. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri büyükşehir alanı olma özellikleri arasındadır?
Doğru Cevap: E) i-ii-iv
Aşağıdakilerden hangisi kent planlamasında modern yaklaşımların özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: D) Birbirine bağımlı birimleri bütün olarak ele alır.
Büyükşehir alanlarında çift kademeli yönetim yaklaşımını benimsemiş bulunan hangi ülkede bölge sağlık otoriteleri, merkezi yönetim tarafından atanmaktadır?
Doğru Cevap: A) İngiltere
Gelecekte gerçekleştirilecek faaliyetlerle ilgili çeşitli alternatiflerin belirlenmesi ve bu alternatifler arasında seçim yapılmasını gerektiren bir kararlar sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Planlama
İmar Kanunu, nüfusu (son nüfus sayımında) kaç kişiyi aşan yerleşmelerin imar planlarını yaptırmalarını zorunlu kılmıştır?
Doğru Cevap: D) 10000
Belediye başkanı ve harcama yetkisi verilen diğer görevliler, bütçe ödeneklerinin nasıl harcanmasından sorumludur?
Doğru Cevap: D) verimli, tutumlu ve yerinde
Nüfusu 10.000’i aşmayan yerleşmelerde, imar planı yapılmasının gerekli olup olmadığına aşağıdakilerden hangisi karar verir?
Doğru Cevap: C) Belediye Meclisi
'Yeni Belediye Kanunu 24 Aralık 2004 Tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Belediye Kanunu’na göre, büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlarında toplanan emlak vergisi tutarının tamamı...................... ' aşağıdakilerden hangisi ile doğru şekilde tamamlanacaktır?
Doğru Cevap: C) İlgili ilçe ve ilk kademe belediyeleri tarafından alınacak, bu paradan büyükşehir belediyesine veya özel idareye pay verilmeyecektir.