logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

Sosyal konutların büyüklük standardı belirlenirken hangi standartlar hangi standartlar gözönüne alınmıştır.

Soru 2:

“Kentleşmenin mekan da dengeli dağılımını sağlamak amacıyla ekonomik potansiyele sahip orta büyüklükteki kentlere ekonomik faaliyetlerin yönetilmesi desteklenecek, bunun temini için; mali ve fiziki teşvik tedbirleri nüfusu 50.000-500.000 arasında bulunan kentlere yöneltilerek buraların ekonomik faaliyetler açısından canlandırılmaları sağlanacaktır. Büyükşehirlerde ise, caydırıcı önlemler yoluyla ekonomik faaliyetlerin mümkün olduğu kadar küçük illere yayılmaları temin edilecektir.” Yukarıdaki metropolitan alanlardaki yerleşme düzeniyle ilgili belirtilen görüşe hangi kalkınma planında yer verilmiştir?

Soru 3:

Büyükşehir alanıyla ilgili olarak hazırlanan planların üçüncü evresinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Genel anlamda kentleşme ve beraberinde getirdiği sorunlar ilk defa aşağıdaki planlardan hangisinde ayrıntılı ve tek bir başlık altında incelenmiştir?

Soru 5:

I. Kooperatifleşme oluşturması II. Kent ile köy arasındaki dengesizliği gidermesi III. Kent dağılımına etki etmesi Yukarıdakilerden hangilerinde toprak ve tarım reformları uygulama sonuçlarından beklenenlerdir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi çevrekentleşmenin ekonomik sonuçlarından değildir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Kuruluş Amaçları Açısından Çevrekentlerden biri değildir?

Soru 8:

Metropolis şeklinde gelişen büyük kentin fiziki sınırlar açısından genişleyerek sosyo-ekonomik ve kültürel etkilerini ülke sınırları dışına kadar götürebilen kentlere ne ad verilmektedir?

Soru 9:

Gecekondu kavramı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 10:

I.  Bina; imar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalınmaksızın yapılmış olacaktır. II.  Bina; mülkiyeti kendisine ait olmayan arazi ve arsalar üzerinde yapılmış olacaktır. III. Bina; mülkiyeti başkasına ait olan arazi ve arsalar üzerinde sahibinin rızası alınarak yapılmış olacaktır. IV.  Bina; sağlık şartlarına uygun bir şekilde yapılmış veya yaptırılmıştır. Gecekondu kavramıyla ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri yanlıştır ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kuruluş amaçları açısından çevrekentlerden biri değildir?

Soru 12:

Sanayi kuruluşları yanında genellikle işyerlerinde çalışanların da barındıkları çevrekentler bir süre sonra aşağıdaki hangi çevrekentlere dönüşürler?

Soru 13:

Genellikle çevrekentlerde yaşayanlara oranla daha düşük gelir düzeyini oluşturanların çoğınluğunun ve az oranda da üst gelir düzeyini oluşturanları barındıran alanlara ne ad verilir?

Soru 14:

Seçeneklerde verilen İngiltere'deki Standart Metropolitan Çalışma Alanı'nın (SMLA)  unsurları ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı hangi yılları kapsamaktadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planında konut konusundaki ana ilkelerden birisi değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planında konut konusundaki “ana ilkeler”inden biri değildir?

Soru 18:

Hukukî açıdan gecekondunun tarifini kaç sayılı Gecekondu Kanunu yapmıştır?

Soru 19:

Kanalizasyon, su, havagazı, elektrik şebekelerinin, sokak ve kaldırımların belirli standartlara uygun olarak yapılması hangi düzenleme ile mümkündür?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planında konut konusundaki ana ilkeler den değildir?