logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir alan planını gerçekleştirecek araçlardan değildir?

Soru 2:

I-Binanın yüksekliği, kat adedi, büyüklüğü ve eklentileri II-Bina ve eklentilerinin yapılacağı arazi parçasının miktarı III-Bahçe, arsa ve diğer alanların miktarı IV-Cadde ve binalarla arada bırakılacak mesafenin miktarı V-Yapılan binanın kullanılış ve amacı dolayısıyla belirli alanlarda yapılması Yukardakilerden hangileri bölgeleme sınırlandırmaları olan alanlardır?

Soru 3:

Çeşitli düzeydeki eğitim kurumlarının eğitimlerini sürdürmesi, hastanelerin sağlıkla ilgili çabaları, toptan ve perakende satışlar,eğlence yerlerinin açılması, parklar ve spor tesisleri hangi tür kamu hizmetlerine örnek teşkil ederler?

Soru 4:

I. Petrol kaynaklarının tükenmesi II. Park yeri sorunu III. Trafik sıkışıklığı Yukarıdakilerden hangisi/hangileri büyükşehir alanında ulaşım hizmetleriyle ilgili problemlerdendir?

Soru 5:

Birden fazla büyükşehirin birleşmesiyle ortaya çıkan oluşuma ne ad verilir?

Soru 6:

Yasaya göre, belediyenin stratejik planına uygun olarak hazırlanan bütçe....... cümlesi aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanır?

Soru 7:

Conurbation terimini ilk kim kullanmıştır?

Soru 8:

Seçeneklerden hangisi büyükşehir alanı planlaması evrelerinden birisi değildir ?

Soru 9:

Bağımsız bir metropolitan alan planlama ve bölgeleme komisyonunun oluşabilmesi, hangi birimden ayrı çalışması ile mümkündür?

Soru 10:

"Başkent şeklinde gelişen büyük kentin fiziki sınırlar açısından genişleyerek sosyoekonomik ve kültürel etkilerini ülke sınırları dışına kadar götürebilen kentlerdir". Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 11:

Büyükşehir alan planlaması ile genellikle kentlerin _____ çevrelerinin planlanması ve belirli bir bölgedeki faaliyetlerde _____ sağlanması anlaşılır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kentleşmenin çevre ve sosyo-ekonomik hayat üzerindeki olumsuz etkilerinden değildir?

Soru 13:

Belirli bir büyüklüğü aşan mahalli idarelerdeki iletişim güçlükleri, yoğun bürokrasi ve politik baskılar sonucu artan personel sayısı ve bu durumun verimliliği düşürmesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 14:

Büyükşehir olgusu ülkemizin gündemine hangi yıllardan sonra girmeye başlamıştır?

Soru 15:

Büyükşehir alanı planlaması kaç evreden oluşur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bir veya birden fazla hizmetin yürütülmesi için kurulan ve vergi koyma veya vergi toplama yetkisine sahip bağımsız özerk yönetim birimleridir?

Soru 17:

Metropolis şeklinde gelişen büyük kentin fiziki sınırlar açısından genişleyerek sosyo-ekonomik ve kültürel etkilerini ülke sınırları dışına kadar götürebilen kentlere ne ad verilir?

Soru 18:

I. Özel amaçlı büyükşehir alanları kurulmasıyla II. Büyükşehir alan federasyonları kurulmasıyla III. İsteğe bağlı büyükşehir alan birliklerinin oluşturulmasıyla Çift kademeli yönetim yaklaşımı yukarıdaki hangi yol(lar)la gerçekleşir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir alanlarının gelişme gösterdiği ülkeler ile yönetim ve denetimin tek bir otoritede olmadığı yerlerde uygulanan, büyükşehir alanında kamu hizmetlerini yürütecek birimlerin kendi aralarında doğacak sorunları çözmekte faydası olduğu gibi, çevrekentlerin varlıklarını devam ettirebilmelerine yardımcı olan yönetim şeklidir?

Soru 20:

Büyükşehir olgusu hangi tarihten sonra ülkemizin gündeminde yer almıştır?