logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kentleşme ve Konut Politikaları

Soru 1:

'Genellikle çevrekentlerde yaşayanlara oranla daha düşük gelir düzeyini oluşturanların çoğunluğunun ve az oranda da üst gelir düzeyini oluşturanları barındıran alanlardır.' olarak tanımı verilen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Türkiye’de gecekonduların ortaya çıkışı ne zaman başlamıştır?

Soru 3:

"Hukukî açıdan gecekondunun tarifini 775 sayılı Gecekondu Kanunu yapmıştır. Buna göre gecekondu: İmar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalmaksızın kendisine ait olmayan arazi veya arsalar üzerinde sahibinin rızası alınmaksızın izinsiz yapılardır. Kanundaki bu tanımını unsurlarına ayıracak olursak belirli nitelikleri taşıyan binalar gecekondu kabul edilecektir". Aşağıdakilerden hangisi bu niteliklerden biridir?

Soru 4:

Büyükşehir belediye meclisinin dönem başı toplantısı hangi ay gerçekleştirilir?

Soru 5:

Merkez köyler bir “politika” olarak, Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın köy kalkınması bölümünün “hedefleri” arasında benimsenmiştir. Hangi Yıl Programında merkez köyler uygulaması “tedbir” olarak kabul edilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi çevrekentlere yerleşmeye sebep olan sosyal ve demografik etkenlerden biridir?

Soru 7:

Çevrekentleşmenin sonucu olarak hangi nedenlerden dolayı mahalli idarelerin sayısı artmaktadır?

Soru 8:

Konut ve şehirleşmeye ait, coğrafi bilgi sistemlerine dayalı veri tabanı oluşturmak hangi kalkınma planında öngörülmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi boş bırakılan yere gelmelidir?------------------------------------Kentin fiziki gelişmesini önemli ölçüde etkileyen faktörleri dikkat alarak gelecekte ulaşılacak olan boyutlarla ilgili hedefleri tespit eden planlama faaliyetidir.

Soru 10:

Kent yenilenerek yeniden inşa edilmesi 19. yüzyılda hangi şehirde görülmüştür?

Soru 11:

İstanbul'da kurulan ilk belediye örgütünden sonra Galata ve Beyoğlu semtlerinde yaşayanlara kamu hizmeti götürmek amacıyla bir tür ilçe belediyesi kurulmuştur.İlk belediye örgütü hangi yılda kurulmuştur?

Soru 12:

Toplumun yaşama şartlarına, sosyal yapısına, örf ve adetlerine uygun, düşük maliyeti ve brüt inşaat alanı yüz metrekareyi geçmeyen konutlara ne denir?

Soru 13:

İçerisinde çeşitli düzeydeki eğitim biriminin bulunduğu alanlara ne ad verilir?

Soru 14:

“Toplumun yaşama şartlarına, sosyal yapısına, örf ve adetlerine uygun, düşük maliyeti ve brüt inşaat alanı yüz metrekareyi geçmeyen konutlardır”. Yukarıda tanımı verilen konut tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi çevrekentlerin tanımlanmasındaki özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

1959 yılında Standart Metropolitan Alan, Standart Metropolitan İstatistik Alanı haline dönüştürüldüğünde aşağıdakilerden hangisi olarak yeniden tanımlanmıştır?

Soru 17:

Daha çok ana ulaşım yolları doğrultusunda kentin gelişeceğini ve çevrekentlerin de buna göre dağılacağını kabul eden teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. Ferdi ve toplu konut kredisi vermek, II. Toplu konut alanlarına arsa temin etmek, III. Değişik alanlarda yatırım ve işletme kredisi vermek, IV. İş ve istihdam yaratmak üzere esnaf ve sanatkârlar ile küçük sanayi işletmelerine kredi yoluyla desteklenmesin sağlamak, V. Yurtdışından sağlanacak krediler. Yukarıdakilerden hangileri Toplu Konut İdaresinin Kaynaklarının Kullanıldığı yerlerden değildir?

Soru 19:

Aşağıdaki çevrekent türlerinden hangisi diğerelerinden farklıdır?

Soru 20:

İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planıyla ilgili hazırlanan 1972'deki yıllık programda hangisi metropolitan alan olarak kabul edilmiştir?