logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangileri AB’nin ortaklık anlaşmalarının temel özelliklerindendir? Yakın bir ekonomik ve siyasi işbirliği niyeti taşımaları Ortaklık ilişkisini yöneten, tarafların temsil edildiği organlar yaratmaları En çok kayrılan ülke uygulaması yaratmaları Taraf olan ülke ile AB arasında ayrıcalıklı bir ilişki yaratmaları

Soru 2:

GB'na katılım zamanlama olarak Türk ekonomisi açısından çok doğru bir dönem olmamıştır. Aşağıdakilerden hangisi ilgili dönemde Türkiye'de yaşanan ve dönemin GB için doğru olmadığına kanaat getirilen olaylardan biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi gümrük birliği kapsamında gerçekleştirilen uyum çalışmalarından biri değildir?

Soru 4:

Türkiye-AB ortaklığında temel tarım ürünleri için hangi rejim uygulanmaktadır?

Soru 5:

Aralarında gümrük birliği kuran ülkelerin birlik dışındaki ülkelere uyguladıkları ortak vergi tarifesine ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu kuran ülkeler arasında yer almaz?

Soru 7:

I. Daima yeni ortak mevzuatla zenginleşirII. Sürekli dönüşüm içerisindedir.III. Aday ülke katılım müzakereleri süresince bu değişimleri dikkate almak ve gerekli uyarlamaları yapmak durumundadır.IV. Müzakeresi biten fasıllar dahi, ilerde yeni mevzuat ilave olabileceği için,geçici olarak kapatılır.V. Müzakeresi biten fasıllar, tamamlanarak kapatılır.Yukarıdakilerden hangisi/hangileri müktesebat kavramının özelliklerindendir?

Soru 8:

I. Rekabet hukuku düzenlemeleriII. Fikri ve Sınai Mülkiyetin Korunması DüzenlemeleriIII. Gümrük Mevzuatı konuları IV. Dampingli veya sübvansiyonlu ithalata karşı korumaV. Tekstil ithalatına ilişkin otonom düzenlemeler Yukarıdaki düzenlemelerden hangisi/hangileri AB-TR Gümrük Birliği'ni klasik bir gümrük birliğinin ötesine geçirmiştir?

Soru 9:

1963 tarihli Ankara Anlaşması’nın ana metninde hangi konuya ilişkin hükümler öngörülmemiştir?

Soru 10:

Ortaklık Konseyi’nin 2000’de aldığı karar ile AB muktesabatının analitik incelenmesini gerçekleştirmek üzere Ortaklık Komitesi’ne bağlı kaç adet alt komite kurulmuştur?

Soru 11:

Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üyelik süreciyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan, Konsey tarafından onaylandıktan sonra AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanan, müzakerelerin AB tarafınca belirlenen yol haritasına ne denir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ortaklık konseyinin yardımcı organlarından değildir ?

Soru 14:

Türkiye ile AT arasında Ortak Danışma Komitesi (Karma İstişare Komitesi) aşağıdakilerden hangisi tarafından oluşturulmuştur?

Soru 15:

Türkiye-AB ortaklık ilişkilerinin temel organı hangisidir?

Soru 16:

" Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliği sayesinde teknik mevzuat ileri bir uyum içerisindedir." Yukarıda tanımı yapılan fasıl aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi aday ülkelerin Birliğe üye olabilmesi için yerine getirmesi gereken Kopenhag Kriterleri arasında yer almaz?

Soru 18:

I.Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne entegrasyonunu sağlamak.II.Türkiye'nin sağlayacağı entegrasyonun ekonomik düzeyde gelişecek olması.III.Türkiye'nin sağayacağı entegrasyonun siyasi düzeyde gelişecek olmasıIV.Gümrük Birliği'nin oluşturulması.Hangisi , Ankara anlaşmanın amacı olarak değerlendirilmemelidir?

Soru 19:

I. Türkiye II. AB üyesi devletleri temsil eden üyeler III. AB Bakanlar Konseyi IV. Avrupa Komisyonu’ndan katılan üyeler Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Ankara Anlaşması’nın 6. Maddesinde öngörülen ve Türkiye ile AT arasında kurulan Ortaklık Konseyi’ni oluşmaktadır?

Soru 20:

Ankara Anlaşması, ana ilke ve temelleri bakımından Avrupa (Ekonomik) Topluluğunu Kuran Antlaşma'nın hükümlerinden esinlenerek (veya onlar örnek alınarak), içinde malların, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin ortak bir rekabet düzeni çerçevesinde serbestçe dolaşabileceği bir “ekonomik alan” kurulmasına yönelik bir program düzenlemektedir. Bu bilgilere bakılarak aşağıdakilerden hangisinin anlaşmanın temelini oluşturduğu söylenebilir?