logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

Soru 1:

Yakın bir ekonomik ve siyasi işbirliği niyeti taşır. En çok kayrılan ülke uygulaması yaratır Taraf olan ülke ile AB arasında ayrıcalıklı bir ilişki yaratır. Berlin Anlaşmasının temeline dayanır. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri AB’nin Ortaklık Anlaşmaları’nın temel özelliklerindendir?

Soru 2:

Gümrük Birliği öncesinde ithalat malın en ucuz üreticisinden yapılırken Birlik sonrası üçüncü ülke mallarına karşı konan ortak tarife sonucu bu ülkelerin mallarının pahalı duruma gelmesi sonucu oluşan etkiye ne ad verilir?

Soru 3:

11 Aralık 1999’da Türkiye’nin “aday ülke” olarak ilan edildiği zirve aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin AET(Avrupa Ekonomi Topluluğu)'ye katılmak için başvurmasının sebeplerinden değildir?

Soru 5:

Türkiye Katılım Ortaklığı Belgesini hangi kriterlere uyum sağlamak için kabul etmiştir?

Soru 6:

Andean Topluluğu Kazakistan ve Rusya Gümrük Birliği Karayipler Birliği Güney Afrika Gümrük Birliği Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri kurulan gümrük birliği örnekleridir?

Soru 7:

1963 tarihli Ankara Anlaşmasıyla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Karma Parlamento Komisyonu (KPK) hangi yılda kurulmuştur?

Soru 9:

Aşağıda yer alan belgelerden hangisi Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakereleriyle ilişkili değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Gümrük Birliği’nin Türkiye’ye sağladığı dezavantajlar arasındadır?

Soru 11:

Devletler veya uluslararası örgütler arasında bir toplantı, oturum, görüşme sonunda imzalanan akdi belgeye ne ad verilir?

Soru 12:

Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği anlaşmasının, tipik bir gümrük birliğinin ötesine geçmesinin ve bu şekliyle “Gümrük Birliği Artı” kavramı olarak adlandırılmasının sebeplerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Ortaklık Konseyinde aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bulunur? I. Türkiye II. AB üyesi devletleri temsil eden üyeler III. AB Bakanlar Konseyi IV. Avrupa Komisyonu’ndan katılan üyeler V. Brüksel AB Temsilciliği

Soru 14:

I. 1789 yılında ABD’de 13 eyaletin gümrük tarifelerini kaldırması II. Avusturya’nın 1775 yılında kendi içindeki ticaretten alınan vergileri sıfırlaması III. 1834’te Zollverein adı verilen Alman Gümrük Birliği kurulması IV. Türkiye üçüncü ülkelere karşı Ortak Gümrük Tarifesi (OGT) uygulamaya başlaması Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri AB’nin oluşmasında bir rol oynamıştır?

Soru 15:

Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlaması konusunda tarih verilen Brüksel Zirvesi hangi yılda yapılmıştır?

Soru 16:

Aday ülke ile AB Komisyonunun ortaklaşa yürüttükleri, topluluğa katılacak olan ülkenin ulusal mevzuatının AB müktesebatı ile karşılaştırıldığı ayrıntılı inceleme süreci hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi AET ile Türkiye arasında imzalanan 1963 Ankara Antlaşması'nın asıl amaçlarından biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi müzakerelerdeki önemli belgelerden biri değildir?

Soru 19:

Gümrük birliği konusunda Türkiye'nin uygulamak zorunda olduğu AB mevzuatları göze alındığında aşağıdakilerden hangisine uyum sağlanması zorunludur?

Soru 20:

I. AET-Yunanistan Ortaklık Anlaşması örnek alınmıştır. II. Ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasi boyutlar vardır. III. Üretim ürünlerinin serbest dolaşımında kısıtlamalar söz konusudur. Ankara Anlaşmasıyla ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?