logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

Soru 1:

AB’de işçilerin serbest dolaşım hakkına ilişkin hükümleri içeren yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Türkiye için AB’ ye yönelik katılıma hazırlık aşağıdakilerden hangisi ile başlamıştır?

Soru 3:

AB mevzuatını teşkil eden Fasılların Türkiye için sayısı kaç adettir?

Soru 4:

"2007 yılında yapılan kamuoyu yoklamasına göre, AB’ye olan güven duyan Türklerin oranı %38’dir. AB’ye tam üyeliğin iyi bir şey olduğunu düşünen Türklerin oranı 2005 yılının sonbaharında % 55 iken, 2006 yılının ilkbaharında % 44’e gerilemiştir. AB’nin geleceği hakkında iyimser olan Türklerin oranı % 52’dir. AB’ne üye ülkelerde bu oran % 69’dur."Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 5:

Türk vatandaşları vize alma sürecinin her aşamasında çok farklı sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi bu sorunlardan biri olamaz?

Soru 6:

"1989 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan görüşte Türkiye’nin Avrupa Topluluğu’na tam üyelik başvurusu için belirtilen engeller üç başlık altında toplanmıştır. Bunlar çevresel, ekonomik ve siyasi koşullardır."Aşağıdakilerden hangisi bu engellerin kapsamına girmez?

Soru 7:

Uluslararası ekonomik bütünleşmenin ikinci aşaması olan Gümrük Birliği (GB) kuramını ilk ortaya atan kimdir?

Soru 8:

Türkiye’nin AB’ne tam üyelik müzakereleri ne zaman başlamıştır?

Soru 9:

Türkiye için siyasi reform sürecini başlatan ilk Katılım Ortaklığı Belgesi hangi yıl kabul edilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Kopenhag Zirvesi'nde belirlenen siyasal kriterler arasında yer alır?

Soru 11:

Türkiye ile AB arasında ilk Katılım Ortaklığı Belgesi hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 12:

İşleyen bir piyasa ekonomisi ile birlikte Avrupa Birliği içindeki rekabet baskısı ve piyasa güçleriyle başa çıkma kapasitesine sahip olmak Kopenhag kriterlerinden hangisinin temel prensibidir?

Soru 13:

Serbest dolaşım ilk olarak kimlere uygulanmaya başlamıştır ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ilk kez 1989 yılında oluşturulan ve Avrupa Birliği aday ülkelere katılım öncesi yaptığı üç finansal yardım öğesinden biridir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) bileşenlerinden biri değildir?

Soru 16:

I. İkinci aşama 3 yıl olarak ve 30 Kasım 1983’te sona erecektir II. İşçileri 5 yıl çalışma süreci 4 yıla indirilecektir III. Ücret ve sosyal haklar bakımından Türk işçilere ayrımcılık yapılmayacaktır. IV. Ortaklık konseyi ikinci aşamayı gözden geçirecek üçüncü aşamaya hazırlık yapacaktır. Ortaklık Konseyi 30 Haziran-1 Temmuz ikinci aşamaya ilişkin alınan kararlarla ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 17:

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve AB’nin aday ülkenin genel olarak siyasi ve ekonomik kriterlerde ve özel olarak her müktesebat faslında bir yıl içinde kat ettiği yolu değerlendirdiği belgeye ne ad verilir?

Soru 18:

AB'ye katılan ülkelerin 5 yıllık geçiş dönemi sona erdiğinde üye ulkenin işgücü pazarının ciddi anlamda bozulduğu saptanırsa geçiş dönemi kaç yıl daha uzatılacaktır?

Soru 19:

Verilenlerden Avrupa Birliği zirvelerinden hangisinde Türkiye’nin adaylık statüsü ilk olarak açık biçimde tanınmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Komisyonun, Birliğin genişlemesi hakkındaki bir yıllık dönemi kapsayan görüş ve düşüncelerini içeren belgedir?