logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye Ekonomisi

Soru 1:

I. Sistemsel sınıflandırma II. İşlevsel sınıflandırma III. Ekonomik sınıflandırma IV. İdari sınıflandırma V. Finansal sınıflandırma Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kamu harcamalarının sınıflandırılmasına girmez?

Soru 2:

5018 sayılı Kanun’dan önce yıllık bütçeler yapılmaktaydı. Bu durum, uzun dönemli hedeflerde kesintilere neden olmaktadır. Bir yıldan fazla süren kamu yatırımlarının ve hizmetlerinin yıllık bütçelerde finansmanının gösterilmesi sorunlu olup, uzun vadeli projeksiyonları imkânsız hâle getirmekteydi. Aynı zamanda özel kesimin orta vadeli plan yaparken, devletin mali davranışlarına ilişkin öngörüde bulunması mümkün değildi. Buna karşın 5018 sayılı Kanun, orta vadeli yaklaşım adı altında kaç yıllık bütçe uygulamalarını zorunlu hale getirmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de yoksulluk oranı ile ilgili doğru ifadelerdir? I. Türkiye'de eğitim seviyesi arttıkça, yoksulluk oranları düşmektedir. II.Türkiye'de hanehalkı büyüklüğü arttıkça, yoksulluk oranı yükselmektedir. III. Türkiye'de, genel olarak 2006 ve 2017 arasında yoksulluk oranı artmıştır. IV. Türkiye'de yoksulluk oranı Batı Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yüksektir.

Soru 4:

8.Türkiye’nin kanun ile kurulan ve üyeliği zorunlu olan ilk sosyal güvenlik kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Soru 9. Aşağıdaki seçeneklerde gösterilen görevlerden hangisi Türkiye İstatistikler Kurumunun yapması gerekenlerden biri değildir?

Soru 6:

İşgücüne katılma oranı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Nüfus artış hızı aşağıdakilerden hangisini etkilememektedir?

Soru 8:

I) Sermaye birikimiII) Sıcak paraIII) Teknolojik gelişmeIV) İstihdam artışıV) Sermaye çıkışıGenel olarak bir ülkenin üretim kapasitesinin artışı “büyüme” olarak adlandırılır. Yukarıda yer alan faktörlerden hangileri ekonomik büyümenin temel belirleyicileridir?

Soru 9:

II. Dünya Savaşı’ndan sonra ...... yılında, 4792 sayılı İşçi Sigortaları Kurumu Kanunu ile Cumhuriyet tarihinin ilk geniş kapsamlı sosyal güvenlik kurumu, İşçi Sigortaları Kurumu kurulmuştur. ..... yılında ise 5434 sayılı Kanun ile Emekli Sandığı kurulmuştur. ..... yılında da 1479 sayılı Kanun ile Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (BAĞ-KUR) kurulmuştur. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere gelmesi gereken sosyal güvenlik kurumlarının kuruluş tarihleri, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdaki yıllardan hangisinden itibaren bütçeler 5018 sayılı Kamu Mali Yöneti­mi ve Kontrol Kanunu ’na göre hazırlanmaktadır?

Soru 11:

Türkiye’de fonksiyonel sınıflama biçimine göre genel kamu hizmetleri hariç,  aşağıda verilen  kamu harcamaları çeşitlerinden hangisi bütçeden en yüksek payı almaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Fizyokrasi’nin kurucusu Fransız iktisatçı François Quesnay’in görüşlerinden birisi değildir?

Soru 13:

Türkiye Cumhuriyetinin 1936 yılında daha kapsamlı olan İkindi Beş Yıllık Sanayileşme Planı hazırlıklarının rafa kalkmasının sebebi aşağıdaki seçeneklerden hangisi olabilir?

Soru 14:

Sıfır veya negatif büyümeye ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 0,40 Gini katsayısı değeri (OECD, 2015 yılı) ile gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerden biri değildir?

Soru 16:

Borç yönetimi ile ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kamu kesiminin büyüklüğünü gösteren ölçütlerden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası standartlar bakımından sosyal güvenliğin kapsamında yer alır?

Soru 19:

Kamu bütçesinde harcamaların finansmanında kullanılan kamu gelirlerinin en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Kamu harcamaları ile kamu gelirleri arasındaki oluşan fark kamu harcamalarının daha yüksek olması şeklinde geliştiğinde oluşan kamu açığı ne yolla karşılanmaktadır?