logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Küresel Kriz karşısında maliye politikası kapsamında atılan adımlardan biri değildir?

Soru 2:

15 yıl boyunca yürürlükte kalan Teşvik-i Sanayi Kanunu için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 3:

I.1940-1945 döneminde ortalama yıllık nüfus artışı Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine inmiştir. II. 1955-1960 döneminde nüfus artışı rekor düzeye ulaşmıştır. III. Nüfus artış hızında ciddi düşüş 1975’ten sonra gerçekleşmiştir. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 4:

Bir ekonomide tarım sektörü gelişmeden diğer üretim unsurlarının gelişmesinin mümkün olmadığını savunan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de son yıllarda sektörlerin üretimdeki paylarına ilişkin doğru bir bilgidir?

Soru 6:

Kriz dönemlerinde bono ve tahvile ilgi değişim hangi boyutta yaşanmaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi 1960-1980 arası dönemde sanayide ortaya çıkan sorunlar arasında yer alır?

Soru 8:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi önemli bor yataklarına sahiptir?

Soru 9:

Cari işlemler hesabında açık oluşuyorsa ve sermaye girişleri ile bu açık giderilemiyorsa ödemeler bilançosunda denkleşme aşağıdakilerden kullanılarak sağlanır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 17 Şubat 1923’te İzmir’de toplanan Türkiye İktisat Kongresi ’nde Mustafa Kemal ‘in “Siyasi ve askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun iktisadi zaferlerle taçlandırılmazlarsa mey­dana gelen zaferler kalıcı olamaz, az zamanda söner. Bu sebeple en kuvvetli, en parlak zaferle­rimizin dahi temin edebileceği faydalı sonuçla­rı temin etmek için iktisadiyatımızın, iktisadi egemenliğimizin sağlanması, kuvvetlendirilmesi zorunludur... Yeni Türkiye’mizi layık olduğu mer­tebeye çıkarmak için vakit geçirmeden iktisadiya­tımıza önem vermek zorundayız”. Konuşmasında geçen “İktisadiyatımıza önem ver­mek zorundayız” ile belirtmek istediği gerçektir?

Soru 11:

Türkiye ekonomisinde 1960’lı yıllardan sonra ekonomik büyümeyi hızlandırabilmek amacıyla aşağıdakilerden hangisi ekonominin temelini oluşturur?

Soru 12:

2006 yılından itibaren bütçeler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre hazırlanmaktadır. Mali yapıdaki bu önemli değişiklik kamu maliyesinin temel ilkeleri bakımından birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu bakımdan yanlış bilgi içermektedir?

Soru 13:

Türkiye ekonomisinin uzun dönemde büyüme hızı ortalaması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

2006-2009 döneminde sosyal harcamaların en yüksek olduğu ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi "kamunun toplam nakdi harcamamaları ile toplam nakdi gelirleri arasındaki farkı belirten" kamu kesimi borçlanma gereği kalemlerinde biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi  kalkınma planlarında tarım politikaları ile gerçekleştirmek istenen amaçlar arasında yer almaz?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi imalat sanayi kapsamına giren ürünler arasında yer alır?

Soru 18:

24 Ocak 1980’de Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 17 adet karar ve Haziran 1980’de ek olarak uygulamaya konan 33 adet karardan oluşan 24 Ocak kararlarının ardından 1981'de yaşanan büyüme oranı kaç olmuştur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi giriş yaptığı ülkeye sermayenin yanı sıra teknoloji ve işletme bilgisi de getirmekte, ayrıca ülkede yaratılan katma değer ile birlikte istihdam ve rekabete önemli ölçüde katkılar sağlayabilmekte ve ihracata dönük sektörlere yapıldığında, dış ticaret dengesinde olumlu gelişmeler yaratabilmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’nin ihracatında en yüksek paya sahip ilk üç kalem arasında yer alır?