logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk İdare Tarihi

Soru 1:

Karahanlılar Devleti'nde saray işleri yürütülürken birçok görevli personel tanımlanmıştır. Aşağıdakilerden hangisini bu personel arasında hükümdara en yakın kişidir?

Soru 2:

Ordunun en küçük çekirdeği, temeli Mete tarafından atılan onlu sisteme dayanmaktadır. Bu sistemde 10, 100 ve 1000 kişilik bölümlere ayrılan ve her birimin başında onbaşı, yüzbaşı gibi unvanlar taşıyan rütbelilerin bulunduğu ordu, aynı mantık dahilinde aile, boy ve budun dilimlerine göre taksim edilmiştir. Buradan hareketle sefere icabet söz konusu olduğunda bir boy ve bir bodunun müdahalesi için toplam kaç asker gerekmektedir?

Soru 3:

Aşağıdaki şehirlerden hangisi Anadolu beylerbeyliğinin merkezini oluşturmuştur?

Soru 4:

Mani dininin Uygurlarda yaygın hale gelmesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi “Federal yapının en önemli sembolü toy’dur” yargısını kanıtlamaktadır?

Soru 6:

Osmanlı Devleti’nin ilk veziri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet öncesi Türk devletlerinden itibaren hükümdarların yönetim felsefesine kaynaklık eden eserlerden biri olamaz?

Soru 8:

Aşağıdaki etkenlerden hangisi kuruluş döneminde Osmanlı'nın aşiret yapısıyla yönetilemeyeceğini ortaya koymuş ve devletin kurumsallaşma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Divan-ı Hümayun’un yardımcılarıdır? Reisülküttap Tezkireciler Çavuşbaşı

Soru 10:

Fatih Sultan Mehmet tarafından çıkarılan Kanunname-i Ali Osman'da yer verilen en üst düzey bürokrasi içerisinde aşağıdakilerden hangisi vardır?

Soru 11:

Gaznelilerin adalet yönetimi göz önüne alındığında, Müslüman Hakan'ın adaleti sahiplenmesinin hangi bağlamda gerçekleştiği bilinmektedir?

Soru 12:

Selçuklu merkez ve taşra teşkilatlanmalarına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklularında toprak yönetim biçimidir?

Soru 14:

Orta Asya'da Ural-Altay dağ silsileleri, Takla Makan ve Gobi çölleri sadece insanların değil devlet gibi organizasyonların dahi hareket alanının kısıtlanmasına ve bozkır toprağının tarıma elverişsiz olması ile coğrafya insanının hayvancılığa yönelmesini sağlamasına karşın göçebeliğin yaşam tarzı olarak benimsenmesinde en önemli etken olarak hangisi vurgulanabilir?

Soru 15:

I. Suçlunun kesilen başı ibret olsun diye babasının boynuna asılması II. Dövme ve yaralamaya karşı küçükbaş yada büyükbaş hayvan verilmesi III. Yönetici zümrenin bu cezalardan neredeyse muaf yada çok hafif tatbik edilmesi Yukarıdaki bilgiler ışığında aşağıdakilerden hangisine doğrudan çıkarsama yapılamaz?

Soru 16:

Eski Türklerde devlet yapısını oluşturan birimler küçükten büyüğe sıralanırsa aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğru olur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi İpek Yolu ticareti nedeniyle Bizans ve Sasanilerle mücadeleye girişen Türk İmparatorluğudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Çağrı Bey’in oğlu Kavurd tarafından İran’ın güneyinde kurulan devlettir?

Soru 19:

Mirî topraklar, alınan vergilere ve büyüklüklerine göre kaça ayrılmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi eski Türk toplumunda kurultay, meclis anlamlarına gelmektedir?