logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk İdare Tarihi

Soru 1:

Kırım Hanlığı Eflak Sakız Cumhuriyeti Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri Osmanlı Devletindeki imtiyazlı eyaletlerdendir?

Soru 2:

Aşağıda verilen eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi hatun ile ilgili doğru bilgi içerir?

Soru 4:

- Osmanlı merkeziyetçi örgütlenme modelinin temel unsurlarından biridir. - Osmanlı padişahları, kendi icra gücünü yalnız kendi kullarına emanet etmeyi bir prensip olarak kabul etmiştir. - Yalnızca askeri makamlar verilmiştir. Yukarıda özellikleri ortaya konan sistem/model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Erken dönem Osmanlı Devlet Teşkilatında arazi-i emiriyye ya da arz-ı memleket denilen, devlete ait olan mirî toprakların tasarruf hakkı hangi toplumsal kesime verilmiştir?

Soru 6:

Günümüz Milli Savunma Bakanlığının işlevlerine sahip makamdır. Genellikle göreve istisnai yetenekleriyle sivrilmiş, parlak zekâlı siviller getirilmekteydi. Askerî meselelere aşinalık, organizasyon ve karar almada beceriklilik atamalarda en çok bakılan koşullardı. Ordunun durumuyla ilgili her türlü konuya vakıf olan kurum aynı zamanda askerî konularda sultanlara danışmanlık yapardı. Yukarıda tanımlanan makam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı devletinin kuruluş yıllarında kültür ortamının ve devlet anlayışının şekillenmesinde önemli rol oynayan isimlerden birisi değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Karahanlı Devleti'nin Bilge Kül Kadir Han dönemi sonrasında Samaniler baskısı altında olduğunu göstermez?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi "ilk olarak Neolitik Dönem’de hayvanların evcilleştirilmesiyle beraber yerleşik toplumun ortaya çıkışı ile eşzamanlı şekilde beliren üretim ve yaşam biçimi"ni ifade eder?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, Divan-ı Hümayun üyesi olmamakla beraber toplantılara katılabilen kişiler arasında yer alır?

Soru 11:

Osmanlı Devleti’nde toprak-meta mülkiyetine yönelik ilk vergilendirme teşebbüsü kimin zamanında gerçekleştirilmiştir.

Soru 12:

İmparatorluk idaresinin yapı taşları olarak tanımlanan; bağımsızlık, ülke, halk ve kanun doğrultusunda düşünüldüğünde aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisinde “Reaya”nın tanımı doğru şekilde verilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Hindistan’a seferler düzenleyerek bu ülkenin Müslümanlaşmasını sağlayan devlettir?

Soru 15:

Aşağıda belirtilen Divanu Hûmayun üyelerinden hangisi sadece davet edildiği durumlarda toplantılara katılmaktadır ?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisine Osmanlı arazi teşkilatında geliri en yüksek olan Has’lar verilmez?

Soru 17:

İslamiyet’i resmen kabul eden ilk Türk - İslam devleti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Uygur Türklerinin Çinlilerden etkilenmesiyle hangi din Uygur Türkleri arasında yaygın hale gelmiştir?

Soru 19:

Türk Kozmogonisi; evren ve insanın yaratılışı ile devletin kuruluşu arasında sebep sonuç bağlantısı kuran inanış olarak tanımlanır. Tanrılar arasında hiyerarşi olduğu gibi insanlar arasında da benzerlikler ve farklılıklar vardır. Ya da kâinatın merkezinde tanrı olduğu gibi dünyanın merkezinde kağan vardır.Bu açıklamalar doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 20:

Tımar sahibinin “resm-i arûs“, “resmi tapu“, “kışlak“, “yaylak“, “cürüm, cinayet“ vs. gibi vergileri, alma hakkına sahip bulunduğu tımarlardır. Bunlar vezir, beylerbeyi, sancakbeyi, nişancı, defterdar, divan kâtipleri, çavuşlar çeribaşıları, subaşılar ve dizdarlar gibi yüksek rütbeli idare amirleri ile memur ve askerlerin has ve zeametleridir. Bunlar, bazı imtiyazlara sahiptirler. Yukarıda özellikleri verilen tımar tipi aşağıdakilerden hangisidir?