logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk İdare Tarihi

Soru 1:

Eski Türk devletlerinin imparatorluk idaresi ile ilgili hangi ilke, yerleşik toplumların veya yerleşik hayata geçme düşüncesinin sürekli küçümsenmesine neden olmuştur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde padişah örfünü uygulayan sınıftır?

Soru 3:

Orta Asya devletlerini birbirleriyle ve günümüzle kesiştiren ortak ilkelerin önde geleni hangisidir?

Soru 4:

Kağandan sonra devlette en büyük makam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Gazneliler Devleti'nin ortaya çıkmasında eyalet yönetimine dayalı bir taşra yönetim anlayışı etkili olmuştur. Gazneliler, hangi devlete bağlı bir eyaletken bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkmışlardır?

Soru 6:

Arazi işleri, has-zeamet-tımar tevcihlerini deftere kaydetmek kimin görevidir?

Soru 7:

Padişahın isteği hâlinde hem yönetimde hem de seferlerde ayrı olarak görevlendirilebilen sancakbeylerinin atamaları kim tarafından yapılmaktadır?

Soru 8:

Ucuna çeşitli renklere boyanan at kuyruğu, tepesine altın vb. değerli bir elementten sembol konulan mızrağa ne ad verilmektedir?

Soru 9:

Padişahların camiye çıkışlarında ve sefere hareketlerinde ikişer ikişer sağ taraflarında yürüyen, sefere giderken ordunun geçeceği güzargahı tespit eden Birun görevlileri kimlerdir?

Soru 10:

Selçuklu Devletinde eyalet yöneticilerine ne ad verilirdi?

Soru 11:

Karahanlılar'da "Saray maiyetinin başında bulunan ve hükümdarın bir numaralı danışmanı olup sarayın tüm teşrifat ve protokol işlerinden sorumlu tutulmuş yetkili asağıdakilerden hangisidir?